Okolje

Posameznik in krožno gospodarstvo

Državljani Evropske unije že dolgo nismo več družba, ki izdelke le uporabi in nato zavrže ter na tak način zapravlja dragocene naravne vire in prispeva k podnebnim spremembam, temveč odpadke zbiramo, ločujemo in delujemo okolju prijazno. Spreminjamo se v zeleno, trajnostno družbo, ki spodbuja krožno gospodarstvo.

Cilj krožnega gospodarstva

Cilj krožnega gospodarstva je ohranjanje vrednosti proizvodov, surovin in naravnih virov ter zmanjševanje nastajanja odpadkov.

S prehodom v krožno gospodarstvo se pospešuje recikliranje proizvodov in surovin, zmanjšujejo se količine nastalih odpadkov, predvsem pa se zmanjšujejo potrebe po izkoriščanju novih, primarnih surovin.

Evropska unija narekuje reciklažo in s tem predelavo odpadkov v nove, uporabne materiale. Podjetja pa v skladu s predpisi že ustvarjajo izdelke z bistveno daljšo življenjsko dobo, ki jih lahko sami popravimo, ponovno uporabimo in recikliramo.

Ravnanje z odpadki oz. kako deluje krožno gospodarstvo

Predpogoj za krožno gospodarstvo je ločeno zbiranje odpadkov iz gospodinjstev, ki je naša skupna odgovornost. Odgovoren odnos posameznika do odpadkov se tako prične pri vsakem doma. To v praksi pomeni, da moramo poskrbeti, da skrbno in čim bolj pravilno razvrstimo odpadke že na mestu njihovega nastanka. Poskrbeti moramo za ločeno zbiranje papirja, stekla, odpadne embalaže in bioloških odpadkov. Prav tako pa moramo izločiti nevarne in kosovne odpadke. S pravilnim ločevanjem lahko torej vsak posameznik prispeva k bolj zeleni in zdravi prihodnosti za celotno skupnost. Na ta način razbremeni okolje, ohranja naravne vire in varčuje z energijo. Odpadki, ki bi sicer končali na odlagališču, so lahko v drugačni obliki ponovno uporabni.

Krožno gospodarstvo v vsakdanjem življenju

Živeti trajnostno pravzaprav pomeni živeti odgovorno. Do sebe, do drugih in do okolja. Odgovoren odnos posameznika pa vključuje vrednote kot so zmernost, obzirnost, varčnost, spoštovanje. Čeprav se marsikdo še vedno ni pripravljen odreči starim navadam in ugodju, ki ga je prinesel potrošniški način življenja, pa je vedno več tistih, ki se zavedajo lastne odgovornosti tako za svoje življenje kot za prihodnost mlajših generacij.

Kako lahko sami doprinesete k spremembam

Prva stvar, ki jo lahko naredite je prav gotovo ta, da zmanjšate uporabo. Poleg tega pa se začnete spraševati kaj je tisto kar zares potrebujete in kako to uporabljate.

Premisli in zavrni česar ne potrebuješ, zmanjšaj uporabo, ponovno uporabi, recikliraj, popravi!

To so temeljna načela trajnostnega načina življenja oziroma življenja z manj odpadki. Ta vse bolj in bolj postaja življenjski slog prihodnosti, za katerega se odloča vedno več ljudi.

Kratki in koristni nasveti za bolj trajnostni vsakdan

Dejstvo je, da plastika in plastična ter preostala odpadna embalaža predstavljajo vedno večji okoljski problem. Dejstvo pa je tudi, da je idejo krožnega gospodarstva mogoče uporabiti v vsakdanjem življenju in to na prav preprost način. Koncept zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj lahko vsak posameznik brez večjih naporov prakticira v domačem okolju. Tako pri sebi naredi prvi korak k zmanjševanju odpadkov in ohranjanju okolja.

Namesto, da po malici odvržete prazno plastenko vode ali gazirane pijače, jo lahko koristno uporabite na primer tako, da iz te plastenke izdelate namakalni sistem za rastline ali pa morda okrasne lončke za rože. Plastenko lahko uporabite tudi kot držalo za vrečke, zaščito zunanje vtičnice pred dežjem in podobno.

 

Podobno kot plastenko, lahko predelate in ponovno uporabite tudi drugi najbolj pogost plastični odpadek na svetu, to je jogurtov lonček. Prazni jogurtovi lončki so prav tako vsestransko uporabni za predelavo, iz njih pa lahko ustvarite na primer navadne ali pa okrasne lončke za rože, lahko pa tudi škatlico za shranjevanje nakita.

 

Primerna za predelavo ter ponovno uporabo pa je tudi prazna pločevinka gazirane pijače, vloženega sadja ali zelenjave. Ti so prav tako eden izmed najbolj pogostih odpadkov, s katerim se večina posameznikov dnevno sreča. Pločevinke lahko predelate tako, da iz njih ustvarite na primer okrasne lučke za teraso, svečnik ali pa celo posodo za pripravo pokovke in še veliko drugega.

 

Vidite, kako preprosto je?

V prazno plastenko, jogurtov lonček in pločevinko lahko na tak način vrnemo v življenje. Iz njih z malo domišljije in ročnih spretnosti ustvarimo nov in uporaben izdelek.

Zavedati se namreč moramo, da smo posamezniki kot potrošniki tisti, ki imamo moč izbire v svojih rokah. Vsakič, ko se odpravimo v trgovino s svojimi dejanji izberemo kakšen vpliv bomo imeli na naše okolje in na prihodnost. Zato, bodimo odgovorni in delujmo trajnostno.

Deluj trajnostno. Zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj, popravi ter na tak način pomagaj preprečiti podnebne spremembe.

 

Europe Direct Podravje
Pexels
ikona snemalec ThaitrickShowofcrafts, Recycle Craft

Sorodni članki

Back to top button