NoviceOkolje

Ognjenik Etna se je po izbruhu čez vikend sedaj umiril

Ognjenik Etna na Siciliji, ki je v noči na soboto znova začel bruhati lavo, se je po nedeljskem spektakularnem izbruhu jugovzhodnega kraterja ognjenika minulo noč umiril, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijanski inštitut za geofiziko in vulkanologijo (INGV) je stopnjo ogroženosti danes znižal z rdeče na oranžno. Letališče v Catanii je sicer ob tokratnem izbruhu Etne delovalo nemoteno.

Ognjenik je v nedeljo bruhal lavo, eruptivni stolp pa je segal do 4500 metrov nadmorske višine. Na več krajev v okolici ognjenika je padel vulkanski pepel. Po poročanju Anse je vulkanski pepel z Etne dosegel celo italijanska mesta ob Jonskem morju.

Od daleč je bilo mogoče videti, kako je žareča lava izbruhnila v temi in nato počasi odtekala po gori navzdol. Vulkan je bil še posebej aktiven v jugovzhodnem kraterju. Ognjenik Etna je sicer eden najbolj aktivnih vulkanov na svetu ter pogosto bruha ogenj in pepel. Za ljudi, ki živijo pod 3300 metrov visoko goro, izbruhi običajno ne predstavljajo nevarnosti. Letos je Etna izbruhnila že večkrat, pri čemer obsežne škode ni povzročila.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button