OkoljeŠport

Zimske OI bodo zaradi podnebnih sprememb kmalu brez prizorišča

Podnebne spremembe bodo v prihodnosti močno omejile izbiro primernih lokacij za organizacijo zimskih olimpijskih iger, ugotavljajo raziskovalci. Brez drastičnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov bo lahko do konca stoletja le eno izmed dosedanjih 21 olimpijskih mest zanesljivo zagotovilo poštene in varne pogoje za zimske igre.

Znanstveniki pod vodstvom Daniela Scotta s kanadske univerze v Waterlooju so preučevali zgodovinske podnebne podatke od dvajsetih let 20. stoletja do danes. Analizirali so, kako bodo podnebne spremembe do leta 2050 oz. 2080 vplivale na 21 mest, ki so doslej gostila zimske OI.

V primeru, da svet ne bo odločneje ukrepal v boju s podnebnimi spremembami, bo japonski Sapporo edino mesto izmed enaindvajseterice, ki bo leta 2080 lahko zanesljivo gostilo zimske igre.

Če bodo cilji iz pariškega podnebnega sporazuma doseženi, bo lahko zimske igre gostilo osem mest, ki so jih v preteklosti že organizirala. Poleg Sappora še Vancouver, Calgary, Salt Lake City, Lake Placid, Lillehammer, Oslo in Nagano. Organizacija pa bi bila še naprej nezanesljiva za šest prizorišč, in sicer Squaw Valley, Garmisch-Partenkirchen, Chamonix, Torino, Soči in Pyeongchang.

“Doseganje ciljev pariškega sporazuma je ključnega pomena za ohranitev zimskih športov kot jih poznamo. In tudi za zagotovitev, da bodo na svetu obstajali kraji, kjer bodo lahko potekale zimske OI,” je dejal Scott.

Že leta 2050 se Evropa lahko poslovi od zimskih olimpijskih iger

Innsbruck, ki je zimske igre gostil v letih 1964 in 1976, do sredine tega stoletja organizacije morda ne bi bil več sposoben. “Podnebne spremembe spreminjajo geografijo zimskih olimpijskih iger in žal bodo zmanjšale seznam prizorišč, ki so znana po zimskih športih. Večina prizorišč v Evropi bo leta 2050 že uvrščena med nezanesljive,” je pojasnil raziskovalec s področja turizma Robert Steiger.

Povprečna dnevna temperatura v februarju se na preteklih prizoriščih zimskih olimpijskih iger vztrajno viša. Medtem ko je bila na igrah v letih od 1920 do 1950 0,4 stopinje Celzija, se je v času iger od 1960 do 1990 dvignila na 3,1 stopinje Celzija. Na športnih dogodkih v 21. stoletju pa je znašala 6,3 stopinje Celzija. Ob tem je Steiger sicer izpostavil, da so bile igre dodeljene vedno toplejšim prizoriščem.

Raziskovalci so v okviru raziskave izvedli tudi pogovore z več kot 200 športniki in trenerji iz 20 držav. “Z vidika športnikov smo želeli razumeti, kakšne podnebne in snežne razmere omogočajo poštena in varna tekmovanja. Nato pa ugotoviti, kateri gostitelji OI bi lahko takšne razmere zagotovili v prihodnosti,” je povedala kanadska raziskovalka in nekdanja profesionalna smučarka Natalie Knowles.

V raziskavi je 89 odstotkov športnikov in trenerjev izrazilo mnenje, da bodo vremenske spremembe vplivale na pogoje tekmovanja. Pri tem se jih 94 odstotkov boji, da bodo podnebne spremembe vplivale na razvoj njihovega športa.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button