Glasba

Večer v poklon Princu

Na ŠTUK-u oživeli zapuščino legendarnega glasbenika

V petek zvečer so v dvorani ŠTUK odmevale najboljše pesmi iz legendarnih albumov, ki jih je Prince, vsestranski glasbenik in umetnik, ustvaril v svoji neverjetni karieri.

Domači glasbenik Mate Brodar oziroma BRO, je skupaj z izbrano ekipo mednarodnih glasbenikov in v sodelovanju s ŠTUK-om na Musicology: Celebrating the Music of Prince poustvaril najboljše pesmi iz Princevih več kot 40 albumov. Ne z namenom oponašanja tako ali tako nenadomestljivega ameriškega pevca, producenta in glasbenika, temveč v želji po poklonu njegovi bogati glasbeni zapuščini. Tudi brez eklektičnih oprav, brez katerih Prince ne bi bil Prince, je osmerica glasbenikov na odru poustvarila tisto ekstravagantno energijo, ki je zaznamovala nastope kultnega glasbenika, kar je polna dvorana pod odrom čutila kot val neustavljivega groova – ob skoraj virtuoznih fuzijah funka, rocka, R&B-ja, popa in dancea pač le redkokomu uspe obstati na enem mestu.

Musicology: Celebrating the Music of Prince – Mate Bro
Mate Bro je s pomočjo mednarodne glasbene zasedbe poustvaril Princev groove.

Niso odmevali le hiti, čeprav niso manjkale niti kultne stvaritve, kot so Purple Rain, Raspberry Beret in Little Red Corvette. V pravem princevskem duhu, za katerega radiu prijazna glasba ni predstavljala prioritete, se je BRO odločil tudi za manj znane naslove iz albumov, ki so nastajali v obdobju, ko Prince namenoma ni želel ustvariti novih hitov. Pot do mikrofona pa so našle tudi pevčeve anekdote – od jokanja pod vplivom anestetika v dnevih po Princevi smrti do edine skladbe, She’s a Peach, ki pripravi njegovo psičko k laježu.

Musicology: Celebrating the Music of Prince – band
Dvorana se je poklonila glasbeni zapuščini kultnega glasbenika.

V ljubiteljih Princa, tistih na odru in pod njim, je večer gotovo prebudil morda že nekoliko pozabljen, ali pa nikoli doživet občutek, ki ga je njegova glasba zmožna ustvariti v živo. Ostal je še pozno v noč, tudi po koncertu, ko so se zbrani zadržali še na after party-ju z DJ-jem Radia Si in dobili tudi priložnost druženja z mednarodno glasbeno ekipo.

 

Klara AVSEC
Klara AVSEC
 uredništvo DOSTOP.si

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button