Okolje

6 morskih psov, s katerimi lahko plavaš

Od morskega bika do orjaškega kitovca – neverjetna bitja, s katerimi plavajo poklicni potapljači.

Nič v oceanu vam ne požene krvi po žilah hitreje kot morski pes. Poklicne potapljače privlači plavanje z njimi, ker so tako skrivnostni – od migracijskih vzorcev do razmnoževanja.

Spodaj predstavljamo šest vrst morskih psov skozi oči potapljačev, ki razumejo njihovo vedenje.

Ko profi sreča belega morskega psa

morskih psov, morski pes, Najbolj zahtevni, Potapljanje s prijaznimi velikani,
Pixabay

Vrsta: beli morski pes
Nasvet profija: vab ne puščajte preblizu kletke

Terry Salmon je od leta 2001 kapitan ladje M.V. Horizon, ki pljuje iz San Diega do Baje v Mehiki z namenom plavanja z belimi morskimi psmi. Njegova ekipa je izumila potapljanje v kletki, v katero zrak dovaja nargila. Do današnjega dne so bili vsi njegovi potopi brezhibno varni. Trik: vab ne puščajte preblizu kletke. Ta vrsta morskih psov, dolžine do 5 metrov, namreč potrebuje veliko prostora za gibanje.

Družaben morski tiger

Albert kok / CC BY-SA

Vrsta: morski tiger
Nasvet profija: ne dovolite, da odloča o bližini

“Presenetljivo je, kako družabni so morski tigri,” pravi Eli Martinez. Urednik revije Shark Diver se pogosto potaplja na plaži Tiger Beach blizu Bahamov.

Pravi, da se je pomembno držati pravil – najpomembnejše pravilo je, da ste v obrambi in jih z roko odrivate stran, če se preveč približajo. Ne dovolite, da oni odločajo o bližini.

Najboljše podvodne akrobacije

Albert kok / CC BY-SA

Vrsta: karibski grebenski morski pes
Nasvet profija: bodite potrpežljivi

Poklicnim potapljačem uspe prepričati morske pse, da se na njihovi dlani postavijo na glavo – tako močno povezanost lahko ustvarijo. Gib je znan kot spravljanje živali v tonično negibnost, obvladajo pa ga strokovnjaki, kot je Cristina Zenato, trenerka morskih psov v UNEXSO Resort na Bahamih.

Morski bik

Albert Kok~enwiki / CC BY-SA

Vrsta: morski bik
Nasvet profija: brez naglih gibov

“Ne želijo vas ugrizniti v roko,” pravi Jorge Loria, lastnik potapljaškega centra Phantom Divers v Playa del Carmen, Mehiki. Govori o morskih bikih, ki se vsako zimo pojavijo vzdolž obale, 25 metrov pod površjem.

Loria upošteva številne varnostne ukrepe: da ne bi bil podoben vabi, je oblečen v povsem črno neoprensko obleko, brez belih ali svetlečih delov. GoPro kamere morajo biti na držalih.

Najbolj zahtevni

The original uploader was OldakQuill at English Wikipedia. / CC BY-SA

Vrsta: oceanski beloplavuti morski pes
Nasvet profija: opazujte okolico

Kar je najbolj opazno pri potapljanju z oceanskimi beloplavutimi morskimi psi, je pesek – ki ga ni. Potopi se odvijajo na odprtem oceanu, na globini 21 metrov, kateri sledi še 915 metrov praznega prostora. Ker pod njihovimi plavutmi ni tal, je vse skupaj nekoliko oteženo.

Potapljači morajo budno spremljati vseh 360 stopinj okoli sebe. Ta morski pes zahteva moč in prisotnost. Strmeti želijo v oči in se približati, s čimer nakažejo dominantnost. In pomanjkanje strahu. Martinez pravi, da je potrebno upoštevati veliko pravil, če želimo plavati s to vrsto morskih psov. “Zelo budno jih spremljamo,” pravi.

Potapljanje s prijaznimi velikani

Pixabay

Vrsta: orjaški kitovec
Nasvet profija: brez hrupa

Edino tveganje pri potapljanju z orjaškimi kitovci je delanje hrupa. Morda so res veliki – segajo vse do 13 metrov – vendar se prehranjujejo s planktonom. Če preglasno govorite s prijatelji, jih boste prestrašili.

 

ikona pisec Red Bull
ikona fotograf Pixabay, Wikipedia

Sorodni članki

Back to top button