NoviceOkolje

Vožnja, ko te dobi nevihta: kako ravnati in kako ne?

Močni poletni nalivi in neurja, ki v zadnjih dneh pustošijo po Sloveniji, lahko razmere na vozišču, na prostem ali v naravi v trenutku spremenijo iz idealnih v težje obvladljive. V takšnih razmerah je treba zmanjšati hitrost vožnje in voziti s primerno varnostno razdaljo, strokovnjaki odsvetujejo tudi izvajanje dejavnosti na prostem ali v naravi.

Prilagodimo hitrost ali se umaknemo s ceste

Na slovenskih cestah se vse pogosteje pojavljajo vozne razmere, povezane z ekstremnimi vremenskimi pojavi. Mednje spadajo tudi nenadni močni poletni nalivi in neurja, ki smo jim bili priča v preteklih dneh. Ko voznik zapelje v močan dež, se močno zmanjša vidljivost, to pa pomeni bistveno povečanje nevarnosti in bolj stresno vožnjo, poudarjajo strokovnjaki na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS), Družbi za državne ceste RS in Agenciji za varnost prometa.

Voznikom svetujejo, da med neurjem vozijo previdno ter hitrost vožnje prilagodijo razmeram tako, da ves čas obvladujejo svoje vozilo.

“Ko brisalci ne uspejo dovolj učinkovito očistiti stekla, da bi lahko dobro videli na cesto in okolico, in ko smo zaradi vsega ropota, dežja in obilice vode rahlo utesnjeni, svetujemo, da vozniki prilagodijo hitrost vožnje ali se umaknejo s ceste, če je to mogoče. Če te možnosti ni, pa počasi in previdno nadaljujemo vožnjo s prilagojeno hitrostjo,” je za STA izpostavil inštruktor varne vožnje pri AMZS Mitja Jeseničnik. Dodal je, naj ljudje v takšnih razmerah zaupajo svojim občutkom.

Na avtocesti ustavljamo le na počivališčih!

Slednje velja zlasti, če nas nevihta ujame na avtocesti, kjer je ustavljanje vozil podobno kot v predorih prepovedano. Vozniki lahko vozilo ustavijo le na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču, poudarjajo na Darsu. Na odstavnem pasu avtoceste je namreč prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči.

“S tem ko se določeni vozniki ob neurju na avtocesti še vedno ustavljajo v predorih ali pod nadvozi, ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu. Pride lahko do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč,” dodajajo na Darsu.

V stresnih situacijah sprejemamo slabše odločitve – naj se ti ne mudi

Strokovnjaki voznikom svetujejo tudi, naj med vožnjo poskrbijo za svojo vidnost in zagotovijo, da bodo imeli prižgane luči, če ne gre drugače, naj luči prižgejo ročno. Preden se odpravijo na pot v nestabilnem vremenu, pa naj se seznanijo tudi z aktualno vremensko napovedjo.

“Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer,” so izpostavili na Agenciji za varnost prometa.

Pomembno je tudi, da v stresnih razmerah ne hitimo s sprejemanjem odločitev, temveč ostanemo mirni in osredotočeni na vožnjo, je izpostavila psihologinja v AMZS centru varne vožnje na Vranskem Anja Ćorić.

V stresnih situacijah, kar sredi neurja zagotovo je, običajno namreč sprejemamo slabše odločitve in težko presodimo, kaj je varno in kaj ne. “Zato je prvi korak, da poskusimo zadihati in z malo bolj čistimi možgani poskušamo izbrati boljšo možnost za naprej,” je dodala Ćorić.

Med neurjem ne išči zavetja pod drevesi!

Neurje ali naliv nas lahko ujameta tudi v naravi ali na prostem. V takšnem primeru se je najlažje umakniti v zidan objekt oziroma na čisto, kjer ni možnosti padajočega drevja. Na Upravi RS za zaščito in reševanje pa svetujejo, da ob napovedanem neurju in močnem vetru ne načrtujete oziroma ne izvajate dejavnosti na prostem, temveč ostanete v zaprtem prostoru in iz električnega omrežja izklopite naprave.

Svetujejo tudi, da se med neurjem izogibajte odprtih površin, vodnih virov, visokih zgradb, dreves, kovinskih predmetov in podobnega. Ne uporabljajte stacionarnih telefonov ali drugih električnih naprav, med močnim vetrom pazite tudi na predmete, ki jih po zraku nosi veter, so izpostavili. Svetujejo še, da med točo ne poskušate zavarovati oziroma umikati vozil ali zaščititi pridelkov na vrtu, saj vas toča lahko poškoduje.

Če živimo v bližini vodotokov, moramo ob neurjih spremljati spreminjanje njihove vodnatosti in biti pripravljeni, če pride do poplave. Pozorni moramo biti tudi plazenje, če živimo na območjih, ki so izpostavljeni zemeljskim plazovom. Preventivno je treba skrbeti tudi za neovirano odtekanje meteornih voda in redno čiščenje žlebov. Za zaščito svojega doma je priporočljivo razmisliti o zamenjavi stare strešne kritine s kritino, ki je odporna proti močnemu vetru in toči. Za zaščito poškodovane strehe pa si je treba priskrbeti zaščitno folijo.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button