Zdravje

Kako sončne opekline vplivajo na tvoje telo?

Sončne opekline lahko povzročijo resne posledice, saj si s tem poškoduješ kožo. Preberi, kakšno škodo lahko tvojemu telesu povzroči že samo ena sončna opeklina.

Torej, preveč si se sončil in zdaj si rdeč kot rak. Je ena sončna opeklina res tako pomembna stvar? Ja, je, saj sončne opekline predstavljajo poškodbe kože. Ena mehurjasta sončna opeklina lahko kasneje podvoji tveganje za razvoj melanoma. V nadaljevanju preberi, kaj se zgodi po samo eni opeklini in kako se izogneš takšnim poškodbam.

Vnetje kože

Poškodovane celice na površini tvoje kože pošljejo SOS telesu – tvoj imunski sistem skuša to popraviti. Imunski odziv privabi vnetne celice na območje in to vnetje bo hitro krivo za to, da bo koža neprijetna ali boleča.

Sčasoma kožne celice poberejo več delcev melanina (pigment v koži) kot zaščitni mehanizem. Zate to pomeni, da postopna sprememba pigmenta – od rožnate do rdeče do temno rdeče – pomeni, da celotnega obsega opekline ne boš videl od šest do 24 ur po izpostavitvi.

Tvoja koža poskuša ublažiti opeklino

Krvne žile se razširijo v poskusu, da bi na območje prinesle zdravo, s kisikom bogato kri, kar bo povzročilo značilno rdečico in toploto. Poleg tega vsako stanje vnetja prinese tekočino v kožo. Na celični ravni se pojavi oteklina med posameznimi kožnimi celicami. To se lahko zgodi tudi na površini kože, kar je znano kot mehur. In prav mehurji so tudi eden od znakov sončne opekline.

sončenje, sončne opekline, sonce, poletje
Z nanosom zaščitnega faktorja si lahko pomagaš tudi po opeklini.

Nadzor mehurjev in luščenja

Najboljša obramba je močan napad – zato si namaži zaščitni faktor (SPF) – in ga ponovno nanesi vsaki dve uri. Če si že opečen, lahko pomagaš preprečiti luščenje z jemanjem nesteroidnega protivnetnega zdravila, kot je ibuprofen, da zmanjšaš vnetje, in na kožo nanesi pomirjujoč emolient ali aloe vero. Hladen obkladek, a ne premrzel, lahko olajša tvoje nelagodje. Pamagajo ti lahko tudi “domači zdravilni recepti”, kot so mlečne kopeli in obkladki s čajnimi vrečkami.

Lahko se počutiš dehidriranega

Koža, ki je opečena, izgubi zaščitno plast in vlage ne zadržuje pravilno. Ko se ravni elektrolitov v tvojem telesu premaknejo v odziv na to izgubo vode, lahko postaneš dehidriran.

Tvoja koža je lahko zaradi opekline trajno spremenjena

Ali veš, da ena močna sončna opeklina poveča tveganje za melanom kože? Eden od razlogov je lahko ta, da opeklina sproži mutacije v določenih genih, ki spodbujajo rast tumorjev in morda izklopijo druge zaviralce tumorjev. Kaj to pomeni? Izklapljaš naravni znak zaustavitve telesa, kar omogoča, da tumor raste.

sončenje, sončne opekline, sonce, poletje
Močna izpostavljenost soncu lahko povzroči kožnega raka.

Ljudje, ki delajo ali preživijo večino svojega življenja na prostem, so bolj izpostavljeni temu, da dobijo kožnega raka, t. i. ploščatocelični karcinom, v nasprotju z melanomom. Nasprotno pa so ljudje, ki živijo v zmernih podnebjih, kjer so večino leta pokriti ali ostajajo v zaprtih prostorih, bolj dovzetni za melanom. Izpostavljanje neizkušene kože soncu bolj verjetno povzroči kožnega raka.

Kdaj poklicati zdravnika?

Večino sončnih opeklin lahko obvladaš doma z omenjenimi tretmaji, kot so zdravila proti bolečinam brez recepta, geli aloe vere in kreme. Če pa doživiš telesne simptome, kot so vročina, mrzlica ali slabost, pokliči zdravnika.

Kaj pa, če se ne opečeš in zgolj porjaviš?

Tudi, če se nisi opekel in si se uspel porjaviti, ne praznuj prehitro. Porjavelost je posledica povečane proizvodnje melanina, ki pripravi kožo proti prihodnjim poškodbam kože. Vendar – in to je pomembno – ponuja le minimalno in nezanesljivo zaščito. Tako kot opeklina tudi porjavelost ni varna, pravijo strokovnjaki.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button