IzobraževanjeVideoZdravje

Življenje z levkemijo

Pomemben je vpis v register, darovanje ter presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC).

Ne vemo natančno, kaj povzroča levkemijo. Nekateri so h krvnim in rakavim boleznim nagnjeni preko dednosti, med dejavniki, ki najbolj vplivajo na nastanek bolezni, pa je še vedno tudi in predvsem okolje. Ugotovljeno je bilo, da ima devet od desetih bolnikov v krvi nenormalen kromosom imenovan Philadelphia.

»Največja želja je, da bi uspešno prodrli med mlade in jih nagovorili k darovanju, saj lahko edino na takšen način pomagamo in rešimo paciente, za katere je prejem KMC, organa ali krvi pogosto edini način ozdravitve. Daruj in rešuj,« Iva Jajčevič, Študentka medicine in vodja projekta Epruvetka.

 

Levkemija

Prof. dr. Marjana Glaser Kraševac je spregovorila o tem, kaj levkemija sploh je. Pri levkemiji govorimo o vrsti krvnega raka, ki nastane zaradi prevelike količine belih krvnih celic, ki izpodrivajo eritrocite, znane kot zdrave rdeče krvničke. Kri zdravega človeka vsebuje predvsem slednje, odstotek belih pa je majhen, skoraj zanemarljiv. Če povzamemo predavanje profesorice Glaser Kraševac, levkemijo v osnovi delimo na akutno in kronično, simptome pa spremlja predvsem slabokrvnost, utrujenost, bledica, nastanek modric, izguba apetita in izpuščaji.

Izr. prof. dr. Helena Podgornik iz Kliničnega oddelka za hematologijo se je v svojem predavanju dotaknila diagnostičnega pristopa, ki ga imajo zdravniki pri bolnikih z levkemijo. Ta vključuje predvsem določitev tipa lastnosti levkemičnih celic ter določitev genetskih posebnosti.

Predavatelji so postregli s spektrom znanja na svojem področju. |
Udeleženci kongresa so bili predvsem študentje medicine. |
Daruj in rešuj!  |
Ob koncu kongresa je za udeležence sledila pogostitev. |

   

  Sodoben pristop k zdravljenju levkemij in celostna obravnava bolnikov

  V nadaljevanjih predavanj smo od izr. prof. dr. Sama Zvera, predstojnika Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, izvedeli, da se v razvitem svetu akutna levkemija pri odraslih pojavi pri malo več kot dveh od 100.000 prebivalcev, narašča pa s starostjo populacije. Vrh je pri starejših od 65 let.

  Irena Preložnik Zupan, Klinični oddelek za hematologijo, in Kristina Modic iz Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, pa sta spregovorili o tem, kako ključno je, da bolniki dobijo celostno obravnavo. Pomembna je redna in nadzorovana telesna aktivnost, redna klinična psihološka obravnava in redna strokovna prehranska podpora. Bolniki potrebujejo več mesecev zdravljenja v bolnišnici, zaradi hude imunske oslabelosti pa se lahko gibljejo le v strogo izoliranem okolju.

  Pri Epruvetki si želijo, da bi se ljudje ozavestili, kako pomemben je vpis v register, darovanje ter presaditev KMC. Z zadnjim se namreč zdravijo številne bolezni kostnega mozga, za veliko bolnikov pa je presaditev tega, edina možnost za preživetje. Obsežnejši kot je register, večja je možnost, da se bo v njem našel bolniku ustrezni darovalec. Navsezadnje, kaj če ga bomo potrebovali tudi sami?

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNeja REMS ARZENŠEK
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Neja REMS ARZENŠEK
  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGVid JERČIČ

  Oceni članek

  Hvala!

  User Rating: 3.83 ( 3 votes)

  Sorodni članki

  Back to top button