ZdravjeZnanost

Jogging za možgane: s 5 preprostimi vajami natreniraj svoj spomin

Zdravnik in nevroterapevt Philipp Heiler razkriva najbolj učinkovite trike in vaje za možgane, ki jih lahko izvajaš v vsakdanjem življenju v udobju svojega doma.

1. Vzemi si tri minute

“Vsak dan si vzemi tri minute. Zapri oči, globoko dihaj in se potopi v svoje misli in sanjarjenja. Tako boš svoje možgane uril v doseganju alfa stanja in zavestnega sproščanja. Te tri minute bodo najbolj učinkovite v trenutku, ko potrebuješ naval kreativnosti.”

2. Spi

“Možgani so glavni razlog, zakaj moramo ljudje spati. Delujejo približno 16 ur. Nato potrebujejo premor, da obdelajo naučeno, se odpočijejo in ustvarijo nove sinaptične povezave. Zadostna količina kvalitetnega spanca je predpogoj za dobro delovanje naših možganov.”

“Morda ni ravno najbolj izvirno, vendar je opazovanje vzorca spanja najbolj učinkovita stvar, ki jo lahko storiš za dobro delovanje svojih možganov. Dnevni dremež podpira kreativnost in sposobnost reševanja težav, ker možgane spravi v theta stanje.”

3. Piši dnevnik hvaležnosti

Strah je najpogostejša težava današnjega časa ter najmočnejši in največji negativni impulz. Strah je vzrok za veliko kompulzivnih dejanj in številnih omejitev. Strah pred stvarmi, strah pred odločitvami, strah, da ne bi kaj zamudil, strah, da tvoje življenje ni tako super kot od drugih ljudi, strah, da imaš premalo denarja. Z vidika evolucije strah rešuje življenja, ker strah neizogibno pomeni tudi previdnost in je zato eno najmočnejših čustev.

Namesto da bi nam strah varoval življenje, danes strah naša življenja tudi oblikuje, zaradi česar lahko na koncu zbolimo. Kaj lahko storim s svojim strahom? “Vodi dnevnik hvaležnosti,” svetuje Philipp. “Vsako jutro in vsak večer napiši tri stvari, za katere si hvaležen, in jih povej na glas. To je t.i. nevrofeedback trening. Tako boš vsak dan za nekaj minut svoje možgane spravil v stanje brez strahu. Ustvaril boš pozitivino stanje, nasprotno strahu, ki te no naredilo odpornejšega. Učinek boš dodatno povečal z zapisovanjem in glasnim izgovarjanjem.”

4. Sprašuj samega sebe

“Čuječnost je veliko več kot le modna muha,” pravi Philipp. “Če lahko svoje možgane zavestno spraviš v alfa stanje, ustvariš prostor med dražljajem in reakcijo, kar pomeni, da boš dan preživel bolj umirjeno, uravnoteženo in refleksivno. Najboljši nasvet za vsakodnevno urjenje čuječnosti: dvakrat na dan bodi pozoren na to, kako se fizično počutiš ter kakšne misli in občutke imaš.”

5. Sledi sekundnemu kazalcu

“Briljantna vaja za beta stanje, ki bo izostrila tvojo pozornost. Eno minuto poskušaj pozornost usmeriti na sekundni kazalec na analaogni uri. Pri tem ne misli na nič drugega kot na kazalec. Zdržati minuto, ne da bi te pri tem zmotile druge misli, sploh ni tako lahko!”

Red Bulletin
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button