Kulsko

Oči se poigravajo z možgani

Optične iluzije prelisičijo naše možgane, da vidijo tisto, česar v resnici ni

Je obleka črno-modra ali belo-zlata? Slišiš Laurel ali Yanny? Nikoli ne zmanjka iluzij, ki nam pokažejo, da naši možgani niso tako zanesljivi, kot mislimo. Zadnja v tej vrsti iluzij je dilema – morje ali vrata?

 

Kaj pa ti misliš? Je na sliki morje ali vrata?

Vsake toliko časa zaokroži na socialnih omrežjih fotografija, ki razdvoji ljudi. Nekateri vidijo obleko črno-modro, za druge je belo-zlata. Zadnja iluzija, ki se je pojavila na Twitterju in sprožila pestro debato, nima nobene veze z oblačili. Gre za sliko, kjer nihče ni povsem prepričan, ali gleda morje ali vrata.

Dilemo je začela uporabnica Twitterja Rebecca Reilly oz. @rebeccareilly_, ki je objavila nenavadno sliko. Svoje sledilce je vprašala, kaj vidijo na sliki in povzročila pravo zmedo. Med komentarji se je razvila vroča razprava. Nekateri vidijo morje od strani, drugim se zdi slika bolj podobna okvirju vrat, ki je pritrjen na steno.

Čeprav so se v zadnjem času začele optične iluzije množično širiti po socialnih omrežjih, so te ljudem poznane že dolgo. Leta 350 pr. n. št. je Aristotel dejal, da lahko zaupamo našim možganom, a nas ti tudi zavajajo.

To, kar ljudje vidimo, je pravzaprav percepcija realnosti, za katero mislimo, da je resnična. V resnici vidimo odbito svetlobo, ki v našem očesu ustvari narobe obrnjeno sliko. Žarki svetlobe se nato pretvorijo v električne impulze. Šele tedaj jih naši možgani analizirajo in pretvorijo v sliko. Ta celoten proces traja manj kot desetinko sekunde. Vendar je ta zamik prevelik. Naši možgani ne zaznajo popolnoma vsega v tem času, saj je količina informacij preprosto preobsežna. Zato poiščejo bližnjice. Z bližnjicami možgani poenostavijo, kar vidimo, in zapolnijo vrzeli. Včasih ustvarijo tudi kaj, česar v resnici ne vidimo.

Ljudje nismo edini, ki podležemo optičnim iluzijam. Podobno naj bi odreagirali tudi nekateri sesalci in priči. Nekatere iluzije so lahko nevarne. Pilot, ki vozi letalo sredi oblaka, ne more povedati, ali letalo pridobiva ali izgublja nadmorsko višino. Zato je v celoti odvisen od tehničnih instrumentov v letalu.

A večina optičnih iluzij ljudem predstavlja zabavo. Zato z veseljem gledamo barvite slike, ki delujejo, kot da se vrtijo. Ali pa razpravljamo na Twitterju o tem, ali je na sliki morje ali so vrata. To dilemo je razrešila avtorica fotografije sama, ko je objavila neobrezano sliko.

 

Na sliki je morje. 

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button