KulskoVideo

»Skuhaj« svoj bajk

Vsak petek med 16:30 in 20:30 si lahko sam popraviš kolo

Si tudi ti med študenti, ki se na pot najraje podajo na dveh kolesih? Sodeč po jeklenih konjičkih, ki ob sončnih dnevih napolnijo parkirna mesta pred fakultetami, je takih kar precej.

Največkrat se študenti do faksa pripeljemo kar na kolesu, ki nas še komajda drži in bi moralo po vseh pravilih pristati na servisu, ne pa na parkirišču pred fakulteto. A vsi vemo, da bi študentska denarnica težko zdržala servis kolesa, zato ti priporočam, da za popravilo poskrbiš kar sam.

 

Kako naj sam popravim kolo?

Mariborska kolesarska mreža je leta 2013 pričela s projektom, ki so ga poimenovali Bajk kuhna. Svojo delavnico v kletnih prostorih Centra mobilnosti Maribor na Partizanski cesti so odprli za obiskovalce in jim ponudili, da si svoje kolo »sfrizirajo« kar pri njih. Bajk kuhna je odprta vsak petek med 16:30 in 20:30 uro, podobna pa je kar pravi kuhinji: v njej so lepo zloženi »kuharski« pripomočki, orodja in sestavine, na voljo pa je tudi ogromen delovni prostor. V kuhni je vedno prisoten tudi en »chef« oz. strokovnjak za popravilo koles, ki ti bo z veseljem svetoval, pomagal in te naučil popraviti tvoj konjiček.

Ker me je kot študentsko kolesarko, ki, priznam, premalo skrbi za svoje prevozno sredstvo, zanimalo, kako stvar poteka, sem se tudi sama podala v Bajk kuhno. Ob prihodu me je pričakala knjiga gostov. Z vpisom vanjo potrdiš strinjanje s pogoji in pravili Bajk kuhne, ki jih lahko pred tem prebereš na spletu ali pa o njih povprašaš osebe v delavnici. Glavno pravilo je, da svoje kolo popravljaš sam, drugi pa ti lahko svetujejo, pomagajo in te kaj naučijo. Uporabljaš lahko vsa orodja, ki so v delavnici, pod pogojem, da ničesar ne odneseš iz prostora in ob koncu vse pospraviš nazaj na svoje mesto.

Kuhna je tudi prostor za izdelavo kolesarskih projektov. | Kuhna je tudi prostor za izdelavo kolesarskih projektov.
V delavnici najdeš vse, kar potrebuješ za popravilo. | V delavnici najdeš vse, kar potrebuješ za popravilo.
Bajk kuhna ima tudi skladišče starih koles in delov, zato so vedno veseli donacij. | Bajk kuhna ima tudi skladišče starih koles in delov, zato so vedno veseli donacij.
Vsak petek je v Bajk kuhni mojster, ki obvlada popravilo koles in ti bo z veseljem pomagal. | Vsak petek je v Bajk kuhni mojster, ki obvlada popravilo koles in ti bo z veseljem pomagal.

  Seznanjena s pravili sem vstopila v ogromno obokano klet, ki je razdeljena na delavnico, skladišče rezervnih delov oz. rabljenih koles in velik prostor za druženje, ogled filmov ali debate o kolesarjenju in počitku po napornem popravilu kolesa. Po ogledu prostora sem s pomočjo mojstra Dejana začela popravljati kolo. Pomagal mi je, da sem zamenjala verigo in me podučil, kaj vse moram še popraviti, da bo kolo ostalo vozno. Na koncu je sledilo še kratko druženje s preostalimi kolesarskimi navdušenci in nato preizkus nove verige z nočno vožnjo proti domu.

  Če tudi ti razmišljaš o popravilu kolesa, je Bajk kuhna zagotovo pravi naslov. S pomočjo orodja in sestavnih delov, ki so tam na voljo, boš lahko kolo popravil sam in prihranil nekaj denarja, pomagali pa ti bodo strokovnjaki, od katerih se boš kaj naučil, se z njimi podružil in petkovo popoldne preživel v odlični družbi.

   

  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGUrška KUR
  https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Urška KUR
  https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMiha HORVAT

  Sorodni članki

  Back to top button