Kulsko

Študenti Fakultete za strojništvo z Alpino oblikovali serijo obutve

Študenti mariborske Fakultete za strojništvo (FS) so v sodelovanju s podjetjem Alpina oblikovali serijo obutve, s čimer so dobili vpogled na področje oblikovanja za modno industrijo in v način dela za naročnika.

V okviru letošnjega Meseca oblikovanja so študenti FS zavihali rokave in s pomočjo Alpine ustvarili pravo serijo obutve. Najprej so obiskali podjetje in si ogledali proizvodnjo in strojne tehnologije v Alpini. Nato so se mladi oblikovalci poglobili v raziskovanje in kreativni razvoj idej. Nekateri so se lotili tudi raziskave trga, saj je zelo pomembno da oblikovalci dobro poznajo trende.

Serijo so poimenovali Alpina x generation Z, slovenski dizajn izven okvirjev.

Na razstavi si je tako mogoče ogledati tudi mapo z razvojem posameznih izdelkov od prvih raziskav do realiziranih modelov.

Študenti so nato z različnimi materiali in tehnikami sami oblikovali prototipe svoje obutve, ki so bili osnova za zaposlene pri Alpini, kjer so izdelali model čevljev. Določeni modeli obutve so pri Alpini zanimanje vzbudili tudi kot tržni izdelek.

V seriji obutve, ki so jo poimenovali Alpina x generation Z, slovenski dizajn izven okvirjev, so študenti oblikovali vse od škornjev, ženskih poročnih čevljev, ekstravagantnih salonarjev, klasičnih moških čevljev do športnih superg.

V projektu razvoja obutve je sodelovalo 16 študentov dodiplomskega študijskega programa tehnologije tekstilnega oblikovanja in podiplomskega študijskega programa inženirsko oblikovanje izdelkov.

 

 STA
 Zavod Big

Sorodni članki

Back to top button