Kulsko

Maradonin dres “božja roka” bi na dražbi lahko dosegel ceno dveh milijonov dolarjev

Dres, ki ga je argentinski nogometni zvezdnik Diego Armando Maradona nosil na svetovnem prvenstvu 1986 v Mehiki, ko je z roko zabil gol Angliji in ki je bil kasneje označen kot "božja roka", bi na dražbi lahko dosegel ceno dveh milijonov dolarjev, po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina trdi ameriški strokovnjak za športne spominke.

Dres je v lasti Steva Hodgea, ki je svoj dres po tekmi zamenjal z Maradono. “Šel sem skozi tunel, Maradona pa v nasprotni smeri. Slekel sem svojega in zamenjala sva ju tam in takrat,” je za medije povedal Hodge.

Trenutno je dres sicer v angleškem nacionalnem nogometnem muzeju v Manchestru. “Vrednost dresa je težko oceniti, a vem, da lastnik zanj zahteva dva milijona dolarjev na privatni dražbi,” je za medije povedal David Amerman, strokovnjak za dražbe športnih predmetov. “To je povsem možno, saj so vrednosti v nogometu zelo poskočile.”

Ta dodaja, da bi bilo dva milijona sicer težko iztržiti. Ne vidi pa razloga, da kdo tega zneska ne bi bil pripravljen odšteti, če ima denarja pač dovolj. “Na dres ne morete kar nalepiti cene. A če najdete pravo osebo na pravem mestu, je to možno.”

Kot je še povedal, je bila na dražbi nedavno prodana Maradonova nogometna izkaznica za 10.000 dolarjev, pred nekaj leti pa je bila vredna vsega nekaj sto dolarjev.

“To je bilo pred njegovo smrtjo. Včeraj sem še eno videl na internetu za 20.000 dolarjev,” je še dejal Amerman, ki se strinja s tem, da gre pri dresu iz leta 1986 za unikaten izdelek in za obdobje po nogometaševi smrti.

Maradona ni pustil oporoke, možne družinske pravne bitke

Argentinec ni naredil oporoke, kar bi lahko sprožilo pravne bitke v njegovi družini. Po mnenju neimenovanega vira blizu družine bodo imeli zato odvetniki verjetno veliko zapletenega dela pri delitvi njegovega premoženja.

Maradona je na svoji izjemni nogometni poti v dresih Barcelone, Napolija in argentinske reprezentance zaslužil milijone, nekaj pa dodatno še pozneje z investicijami ter drugimi posli. Po nekaterih ocenah naj bi bilo premoženje vredno okrog 90 milijonov evrov.

Življenje Maradone, ki je imel v mnogih predelih sveta, posebej pa v domovini in Neaplju, status božanstva, je bilo tudi zaradi tega polno vzponov in padcev. “Bil je zelo prijazen, prijateljski, ko sva se videla. Rad sem ga imel,” je za častnik Bild povedala nemška legenda Franz Beckenbauer.

“Bil je nogometni genij, ki pa je izgubil kontrolo nad svojim življenjem … Življenje ga je vleklo na vse strani. Tega si v Nemčiji ne znamo niti predstavljati. Tega, kaj so počeli z njim, bilo je več kot občudovanje, bilo je prava histerija. Tako v Argentini kot v Neaplju,” je o silovitih pritiskih na Maradono, ki jim mnogokrat ni bil kos, dodal Beckenbauer.

Maradona bi naj imel toliko otrok, da bi lahko imel svoje nogometno moštvo

Maradona je za seboj pustil precej otrok, zakonskih in nezakonskih, nekatere je že prej priznal, drugih ne. To bi lahko še dodatno zapletlo delitev premoženja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medijem pojasnil že prej omenjeni vir, ki želi ostati neimenovan.

Pri tem je spomnil na lanski spor Maradone in njegove hčerke Giannine, ko je zagrozil, da bo vse svoje premoženje v denarju, luksuznih dobrinah, nepremičninah in avtomobilih ter tudi donosne pogodbe, mnoge bodo prinašale dohodke tudi po njegovi smrti, dal v dobrodelne namene.

Claudia Villafane je bila od svojega petnajstega leta dekle Maradone ter tudi edina žena, od katere se je ločil leta 2003. Z nekdanjo ženo sta bila v sodnih sporih zaradi številnih spominkov iz svoje kariere.

V zakonu sta se rodili hčerki, zdaj 33-letna Dalma in 31-letna Giannina. Šele leta pozneje je priznal še tri otroke, tudi Diega Juniorja, rojenega le nekaj mesecev pred Dalmo. V času njegovega življenja pa je krožila šala, da ima toliko otrok, da bi lahko osnovali svoje lastno nogometno moštvo.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button