KulturaPriložnosti

Literarni natečaji za mlade avtorje in ljubitelje branja ter knjig

Na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti nudijo mladim literatom med 13. in 30. letom starosti več ustvarjalnih izzivov. Vsako leto omogočajo sodelovanje na literarnih natečajih, pregled njihove ustvarjalnosti, objavljen v šolskih literarnih glasilih, aktivno udeležbo na delavnicah kreativnega pisanja ter objave v reviji Mentor s komentarjem.

Festival Urška

Namenjen je mladim, uveljavljajočim se avtorjem od 15. do 30. leta starosti, ki še nimajo izdane knjige. Na festival se vsako leto prijavi približno 100 posameznikov, tekom leta pa so prek regijskih srečanj nominirana najboljša besedila prijavljenih avtorjev, ki se nato na državnem nivoju potegujejo za naziv uršljana/uršljanke – zmagovalca/ko med petimi finalisti na državni ravni.

Izbranemu avtorju JSKD natisne prvenec, ki je predstavljen na festivalu naslednje leto. Nagrada poleg natisa knjige izbranemu avtorju omogoča tudi enoletno mentorsko pomoč pri pripravi rokopisa, avtor dobi tudi par izvodov svoje knjige.

Več o festivalu, njegovem poteku in prijavi lahko prebereš tukaj. Rok za prijavo na festival je 8. februar 2023.

Revija Mentor

Ugledna literarno-mentorska revija za mlade literarne ustvarjalce in mentorje je edina slovenska literarna revija, ki poleg prvih objav omogoča pisne komentarje. To so najbolj dragoceni zapisani nasveti, ki bi jih morali dobiti vsi pišoči ustvarjalci. V Mentorju poleg literarnih besedil objavljajo tudi kritike, intervjuje, potopise, prevode, dnevnike, eseje ter poročila o literarnih dogodkih, gledaliških, plesnih in drugih prireditvah …

V vsaki številki revije objavljajo avtorska dela uveljavljajočih se mladih avtorjev, ob njih pa tudi sopotnike in številne literate v posebnih rubrikah. Še več pozornosti namenjajo publikacijam in literarnim dogodkom, ki nastajajo v osnovnih in srednjih šolah, pa tudi najmlajšim ustvarjalcem (rubrika Najstnik/Najstnica). Revija izide štirikrat letno, v nakladi 400 izvodov, predvidoma marca, maja, septembra in  novembra. Na revijo se lahko naročiš tukaj, do 23. januarja 2023.

Roševi dnevi

Vsako leto novembra razpišejo natečaj Roševi dnevi, srečanje literatov 8. in 9. razredov OŠ. To je že več kot 35 let trajajoče literarno srečanje za mlade literate 8. in 9. razredov osnovnih šol iz Slovenije in zamejstva, ki poteka v Celju s sodelovanjem območne izpostave JSKD Celje in OŠ Frana Roša, Celje. K sodelovanju se lahko prijavita (le) dva učenca pod mentorstvom svojih učiteljev iz posamezne osnovne šole.

Med poslanimi prispevki strokovna komisija izbere dvajset avtorjev (regijski nivo), med njimi še pet avtorjev najboljših besedil, ki so nagrajeni s knjižnimi nagradami (državni nivo/zlata priznanja). Besedila vseh dvajsetih mladih literatov so objavljena v literarnem zborniku, z uvodnikom in ocenami strokovnih članov komisije.

Več o natečaju lahko prebereš tukaj. Rok za prijavo je 16. januar 2023.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button