KulskoSpekter

Glamur v kozarcu

Priložnosti za zabavo lahko zmanjka hitreje kot pa novih načinov mešanja, stresanja, tlačenja in priprave najbolj okusne pijače.

Dragi bralci, če tudi vi ugotavljate, da ste že prestari za pitje iz plastičnih kozarčkov v parku, a se zavedate, da vaših žurerskih dni še zdaleč ni konec, potem imam za vas odlično rešitev. Pripravite zabavo s koktajli in razvajajte prijatelje na nekoliko bolj prefinjen način.

O izvoru besede »cocktail« ne moremo govoriti z gotovostjo. Vemo pa, da so na začetku 19. stoletja v visoki ameriški družbi svarili pred »prostaškim, a vznemirljivim pitjem grenčice, zmešane iz žganja, sladkorja in vode« (Sweetser, 2017). V dvajsetih letih 20. stoletja je priljubljenost koktajlov skokovito naraščala. Najbolj prodajana knjiga leta 1862 je postala knjiga receptov za pripravo koktajlov avtorja Jerryja Thomasa. Barmani v Združenih državah Amerike so se trudili močne, pretihotapljene pijače spremeniti v nekaj bolj pitnega, da bi lahko zadovoljili svoje goste. Ker jim je to očitno zelo dobro uspevalo, so se v beznice skrivoma in trumoma odpravljali tako moški kot tudi ženske. Zanimiva in anekdotična imena teh priljubljenih pijač so popularnost še povzdignila, saj so v gostih nagovarjala dekadenčni duh in krepila občutek prepovedanega, a hkrati elegantnega.

Danes so bolj priljubljene dolge pijače, včasih pa so pivci raje posegali po kratkih.

Ameriški barmani so se zaradi zakonodaje, ki ni dovoljevala alkohola, umaknili v Evropo in tako odprli nove lokale, ki so v hipu dosegli velik uspeh. O pomembnosti in popularnosti koktajlov pišejo tudi v Velikem Pellapratu, kuharski bibliji, ki je bila prvič izdana leta 1935. Ugotavljajo, da je verjetno prav preprostost priprave določenih pijač bistveno prispevala k priljubljenosti po celem svetu. Kljub temu pa opozarjajo, da mora biti mešalec pozoren na malenkosti, ki bistveno pripomorejo k okusu pijače. Prvi koktajli so bili običajno močnejši in krajši, saj je bil cilj takratnih gostov čim hitrejša opitost, medtem ko danes raje pijemo dolge in ohlajene koktajle, katerih namen je sprostitev in doživetje.

 

Pozor …

Žgane pijače v odprtih steklenicah zdržijo zelo dolgo, kar pomeni, da jih ni treba popiti takoj in jih lahko brez težav shranite. Nakupite nekaj osnovnih žganih pijač (gin, vodka, viski, rum, tekila …) in likerjev (po svojem okusu), saj potem tudi dokupovanje ne bo več takšen strošek. Na zalogi morate imeti še velike količine ledu, limone, gazirano mineralno vodo, tonik, kokakolo, sadje za sadne pireje in sladkorni sirup. Dobrodošla so tudi sveža zelišča in začimbe, kot so sveža meta, limonska trava, cimet, ingver itd. Ne kupite vsega naenkrat, ampak postopoma dokupujte to, kar vam je všeč oziroma kar bi želeli piti.

Sladkor se v alkoholu in mrzlih pijačah slabo topi, zato je za slajenje veliko bolje uporabiti sirup namesto sladkorja. Sirupe z različnimi okusi lahko kupite v trgovini, vendar jih je zelo preprosto pripraviti doma. Osnovni sirup, ki se uporablja kot sladilo v koktajlih, je v bistvu zgolj mešanica enake količine vroče vode in sladkorja. Vse skupaj le dobro premešamo in počakamo, da se stopi. Tak sirup lahko potem hranimo več kot en mesec. Če ga želimo začiniti s cimetom, vaniljo ali na primer meto, damo vse sestavine v kozarec za marmelado in stresamo, dokler se sladkor ne raztopi. Sirup z ingverjem ali pa kakšnim sadjem pa pripravimo tako, da dodamo sladkor, vodo in želen dodatek ter vse skupaj kuhamo od 10 do 20 minut, precedimo in še vroče nalijemo v sterilne steklenice.

Za prvo zabavo s koktajli vam ni treba nakupiti vseh pripomočkov, ki jih imajo profesionalci v barih. Zadostoval bo kozarec za marmelado, kozarec za žganje, ki bo služil kot merica, daljša žlica, nož, lupilec, možnar ali pa kar valjar za tlačenje sadja in svežih zelišč, kozarec in deska. Odličen pripomoček za mešanje je tudi navadna termovka.

Z enim izmed najbolj znanih koktajlov na svetu, Cuba libre, so nazdravljali neodvisnosti Kube.

Če pa se želite zdeti kot profesionalec, pa boste potrebovali merico (jigger), ki ima merilno posodo na obeh straneh, barsko žlico z dolgim ročajem iz nerjavečega jekla, leseni tolkač (muddler) za tlačenje in mečkanje sadja in zelišč ter ročni mešalnik ali shaker, ki je običajno sestavljen iz posode za led, pokrova in vgrajenega cedila ali pa iz mešalnega kozarca in visokega pokrova iz nerjavnega jekla. Za drobljenje ledu lahko uporabite krpo ali plastično vrečko in valjar ali pa sofisticirano vse skupaj zdrobite v zmogljivem električnem mešalniku. Za mešanje velikih količin koktajlov je zelo uporabna tudi velika merilna posoda.

Kateri kozarce izbrati, je odvisno od vrste koktajla, vendar pa to niti slučajno ne pomeni, da morate ta trenutek v trgovino po vse vrste kozarcev, ki jih lahko dobite. V osnovi je zelo uporabno pravilo to, da če strežete ohlajeno pijačo brez dodanega ledu, uporabite kozarec s pecljem, saj to prepreči, da bi gost z rokami grel pijačo. Pijače, ki vsebujejo penino ali pijačo z mehurčki, je bolje streči v daljših kozarcih, saj bo globina preprečila prehitro izparevanje mehurčkov. Kozarci s široko kupo (za konjak) omogočajo vrtinčenje pijače in vdihovanje arome. Zelo pomembno je, da so kozarci pred uporabo dobro ohlajeni. Lahko jih postavimo za pol ure v zamrzovalnik ali za eno uro v hladilnik ali pa jih napolnimo z ledom in pred uporabo led odstranimo.

 

Izpilite tehniko in akcija!

Osnovne tehnike za pripravo koktajlov so ročno mešanje, stresanje in mešanje z električnim mešalnikom. Pri ročnem mešanju v kozarec za mešanje stresite ledene kocke in sestavine in mešajte 10 sekund. Pomembno je, da se pijača ohladi in ne razredči in da ledenih kock, s katerimi ste mešali, ne stresete zraven, kar preprečite z uporabo cedila. Za postrežbo vedno uporabite svež led.

Pri tehniki stresanja v ročni mešalnih stresite sestavine in led, pokrijte s pokrovom in močno stresajte gor in dol tako dolgo, dokler mešalnik od zunaj rahlo ne zamrzne (okvirno 10 sekund). Mešanje z električnim mešalnikom je namenjeno koktajlom, ki so kremasta, pireju podobna zmes, kot je na primer pina colada. Za prilivanje po plasteh je treba uporabljati podolgovato žlico, plasti pa je treba prilivati počasi in previdno. Zapomnite si, da so pijače z višjim odstotkom alkohola manj goste, kar pomeni, da jih moramo naliti na koncu. Za mešanje koktajlov s stilom pa je najboljši učitelj za domače barmane zagotovo internet, ki ponuja učenje različnih »fensi« tehnik metanja steklenic in kozarcev.

Če se boste lotili zabave s koktajli, pa nikar ne pozabite na prigrizke. Zraven postrezite pražene mandlje, olive, sir, pršut, grisine ali soljene oreščke, ki bodo vaše goste spodbudili k pitju.

Štajerska voda

Recept za štajersko vodo sem razvila pred leti na morju, ko so vsi prijatelji pili viski in kokakolo, meni pa zaradi vročine in visoke vsebnosti sladkorja, ki ga kokakola vsebuje, to preprosto ni šlo po grlu. Namesto tega sem za žejo pila vodo z limoninimi krhlji in ginom. Ker sem alkohol mešala z vodo, sem »skrbela za hidracijo« in se tako izognila tudi mačku. Tako je nastala moja teorija, da imaš mačka zaradi velike količine sladkih pijač, s katerimi mešaš, in ne zaradi alkohola (opozorilo: ta teorija ni znanstveno dokazana, ampak je zgolj praktično preizkušena). Recept se je v naši družbi tako prijel, da zadnja 3 leta pijemo bolj ali manj samo še to.

Za liter štajerske vode potrebujemo:

 • 1 deciliter in pol (5 x 0, 3) žganja bele barve (v poštev pridejo vodka, gin ali beli rum)
 • 1 kozarec ledu
 • 2 limoni (ali limeti)
 • voda ali gazirana voda ali kombinacija obeh
 • 3 vejice sveže mete ali melise

Kaki belini

Rahlo spremenjen recept za klasičen belini, ki sicer vsebuje breskov pire. Kaki poskrbi za nekoliko slajši okus, kivi pa doda nekoliko bolj kislo noto.

Za 4 kozarce belinija potrebujemo:

 • 1 zrel kaki
 • 2 zrela kivija
 • sok polovice pomaranče
 • penino

Azijski napoj

Ideja za ta recept se mi je porodila ob obisku azijske trgovine. Ličijev sok me je zapeljivo gledal s police in z limonsko travo v roki sem takoj vedela, kaj želim piti za silvestrovo.

Za en kozarec azijskega napoja potrebujemo:

 • 0, 3 decilitra ličijevega soka
 • 0, 3 decilitra belega ruma
 • ½ limete
 • mineralno vodo
 • 3 žlice sirupa z dodano limonsko travo
 • led

Večji kozarec do polovice napolnimo z ledom. Dodamo ličijev sok, beli rum, iztisnemo 3 krhlje limete, sladimo s 3 žlicami sirupa z limonsko travo in do roba napolnimo z mineralno vodo. Postrežemo s slamico in okrasimo z limonsko travo.

Slani prigrizki poskrbijo, da bomo spili več.

Še več privlačnih receptov si lahko ogledate v spodnjem videu.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

 

 Ana LAH
 splet (vir)
ikona snemalec Kuharski nindža

Sorodni članki

Back to top button