Kulsko

Ugotoviš, kakšen odstotek prebivalstva Zemlje predstavljamo ljudje?

Naš planet je dom neverjetno raznoliki druščini organizmov. Kako pa si bitja na Zemlji delimo to izredno biotsko raznovrstnost?

Na planetu Zemlja živi vse sorte živih organizmov – od strašljivih plenilcev, ljubkih kosmatincev, eksotičnih dreves, krmnih rastlin pa do bitij, ki se imajo za glavne na planetu – ljudi. Kolikšen odstotek zemeljske biomase pa dejansko predstavljamo? Podatki temeljijo na ugotovitvah raziskave, objavljene v Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ljudje predstavljamo le 0,01 % biomase

Na vprašanje, koliko je življenja na Zemlji, lahko odgovorimo na več načinov. Lahko bi na primer prešteli število vrst, velikost populacij ali število posameznih organizmov. Tovrstne meritve pa lahko otežijo primerjavo med določenimi enotami, taksoni. Majhni organizmi imajo lahko na primer izredno veliko populacijo, vendar kljub temu še vedno predstavljajo zelo majhen odstotek zemeljske organske snovi.

Za smiselno primerjavo so avtorji raziskave življenje kvantificirali z metriko biomase. Merili so jo v tonah ogljika, ki je ključni gradnik življenja.

lev, živali
Svetovna populacija z vidika zemeljske biomase je verjetno drugačna od naših predstav.

Kaj so izstopajoče ugotovitve raziskave?

  1. Nad življenjem na Zemlji prevladujejo rastline. Te (predvsem drevesa) predstavljajo več kot 82 % celotne biomase.
  2. Na drugem mestu so (presenetljivo) živa bitja, ki jih s prostim očesom sploh ne vidimo. Drobne bakterije predstavljajo do 13 % biomase.
  3. Medtem, ko so naše predstave ob razmišljanju o prebivalstvu Zemlje mnogokrat uperjene v živalsko kraljestvo, to predstavlja zgolj 0,4 % biomase.
  4. In nazadnje – ljudje. Ti predstavljamo le 0,01 % biomase. Če bi želeli dosegati njeno celoto, bi nas moralo biti približno 70 bilijonov.

In začuda – vzrejna živina kar desetkrat presega divje sesalce in ptice

Ljudje torej predstavljamo zgolj 0,01 % celotne biomase Zemlje in 2,5 % biomase živali – nenazadnje smo ljudje samo živali z razumom.

krava, krave
Vzrejne živali prehitevajo divje sesalce.

V oziru na majhen odstotek biomase, ki ga predstavljamo, se sami morda zdimo nepomembni. A ko pomislimo, na kolikšen odstotek smo spravili vzrejno živino, je jasno, kako veliko vlogo pri spreminjanju ravnovesja sveta igramo. Živina danes predstavlja 4 % celotne živalske biomase. To je za približno polovico več kot ljudje, vzrejne živali pa krepko prekašajo tudi divje sesalce in ptice, ki predstavljajo samo 0,38 % živalske biomase. Kdo bi si mislil …

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button