Kulsko

Razprava o podnebnih spremembah z občani in standUP Matjaža Javšnika

Državljani želijo vedeti, kako politike Evropske unije vplivajo na njihovo vsakdanje življenje in želijo biti vključeni v postopke odločanja. Za boljšo vključenost državljanov v razpravo o prihodnosti EU v Zavodu PIP v okviru projekta Evropa na našem pragu organizirajo serijo razprav z državljani, ki bodo med decembrom in marcem potekale na različnih lokacijah v Podravju, možno pa si jih bo ogledati tudi v živo prek spleta.

V mesecu decembru se bodo razprave odvile v:

  • občini Duplek na temo podnebnih sprememb (14. 12. 2021 ob 18.00, Kulturni dom Korena);
  • občini Lenart na temo prehranske samooskrbe in trajnostnega turizma (16. 12. 2021, ob 18.00, Dom kulture Lenart);
  • občini Selnica ob Dravi na temo digitalizacije (17. 12. 2021, ob 18.00, Hram kulture Arnolda Tovornika).

Eden od najpomembnejših ciljev Evropske unije je doseganje ničelnega izpusta toplogrednih plinov do leta 2050 in s tem doseganje podnebne nevtralnosti. Dve najpomembnejši usmeritvi za uresničevanje tega cilja pa sta Evropski zeleni dogovor ter digitalizacija naše družbe, ki bosta imeli velik vpliv na prihodnji razvoj gospodarstva, kmetovanja, prometa in ostalih vidikov našega življenja.

Stojimo na pragu pomembne preobrazbe, za njeno uspešno uresničevanje pa morajo biti vsi akterji, predvsem pa državljani, lokalne skupnosti in različne organizacije civilne družbe, ustrezno informirani in vključeni v ta proces. Na razpravah, katerih glavni namen je vzpostavitev dialoga med strokovnjaki, političnimi predstavniki in državljani, se bomo pogovarjali predvsem o tem, kakšne rešitve prinašata zeleni in digitalni prehod za doseganje cilja podnebne nevtralnosti Evrope do leta 2050 in kako bo le-ta vplival na življenja posameznikov?

Zavod PIP – Pravni in informacijski center Maribor v okviru svojih dejavnosti državljanom zagotavlja verodostojne informacije o vplivu evropskih politik na njihovo vsakdanje življenje. Spodbuja jih k aktivnemu vključevanju v razpravo, z namenom ustvarjanja močnejše Evrope. Podpora državljanov izvajanju politik, ki naslavljajo ključne izzive sedanjega časa, je bistvenega pomena za prihodnji razvoj Evropske unije.

Več informacij o projektu in dogodkih:

Za podrobnejše informacije o dogodku vam je na voljo Matevž Hrženjak, in sicer na matevz.hrzenjak@zavodpip.si

Prva razprava se bo odvila 14. decembra ob 18.00 v občini Duplek (Kulturni dom Korena), na kateri bomo naslovili temo zelenega prehoda in vpliv podnebnih sprememb na lokalna okolja Podravja. Pred ali po razpravi pa bomo poskrbeli tudi za trening smejalnih mišic s STAND UP-om Matjaža Javšnika.

Prehod na podnebno nevtralno družbo je izziv in obenem tudi priložnost za ustvarjanje boljše prihodnosti. Pri tem bodo pomembno vlogo odigrale lokalne skupnosti, civilna družba in državljani iz vseh sektorjev naše družbe. Kakšne rešitve prinaša zeleni prehod za doseganje cilja podnebne nevtralnosti Evrope do leta 2050 in kako bo le ta vplival na naša življenja? To bo osrednja tema razprave, o kateri se bomo pogovarjali z gosti:

  • dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec (Renew Europe/LMŠ);
  • Andrej Rebernišek, direktor KGZS Ptuj in član delovne skupine za poplave ob Dravi;
  • Simona Kaligarič, Zavod RS za varstvo narave, vodja območne enote Maribor;
  • Cvetka Slana, vodja Skupne službe za varstvo okolja skupne občinske uprave Maribor.

V razpravi med osrednjimi govorci ter državljani bomo iskali odgovore na reševanje lokalnega problema podnebnih sprememb na regionalni, nacionalni in ravni EU.

V komediji Striptiz pa bo Matjaž Javšnik bo razgalil tako sebe, kot vse nas. Skozi smeh se bomo spoprijeli z dvojino, ljubeznijo do pločevine, ki se blešči iz garaž in nadstreškov, družinskih vezi, športnih uspehov, slovenske šole, graditve kariere, interesnih skupin, javne uprave, pa vse do rak rane naše družbe – politike. Seveda Matjaž tudi tokrat ne bo pozabil na pregovorno slovensko zavist, kar nas dela unikum ne le v evropskem temveč kar v svetovnem merilu.

Zagotovite si brezplačno vstopnico za obisk v živo na:
pip@zavodpip.si
– 070 688 518

Prisostvovanje na dogodku je možno tudi prek SPLETA (online). V kolikor vas zanima online obisk nam sporočite na pip@zavodpip.si – na dan dogodka boste prejeli povezavo na e-poštni naslov.

Okrogla miza in monokomedija se izvedeta v naključnem vrstnem redu. Število mest v živo in online je OMEJENO!

Zavod PIP
Zavod PIP

Sorodni članki

Back to top button