KulskoPotovanje

Googlova storitev Street View praznuje 15. rojstni dan! 

Priljubljena storitev Google Street View danes beleži že 50 milijonov ogledov in prikazuje 8 milijonov fotografij, med njimi tudi mesta, znamenitosti in naravne lepote Slovenije.

Google je prve fotografije uličnega pogleda (Street View) San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja objavil davnega leta 2007. Od takrat so, sedaj že dobro prepoznani, Street View avtomobili, opremljeni s kamerami, zajeli več kot 220 milijard fotografij uličnega pogleda in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov – kar je enako kot če bi šli okoli Zemlje več kot 400-krat! Poleg fotografij ulic, Street View fotografije prikazujejo tudi notranjost kulturnih znamenitosti, pogled iz vesolja in globino oceanov.

Uporabniki lahko zahvaljujoč Google Street View obiščejo številna mesta, kulturne znamenitosti in naravne lepote po svetu in doma. Pet najbolj priljubljenih držav, ki jih uporabniki obiščejo prek te storitve, so Indonezija, Japonska, Mehika in Brazilija. Slovenija, za katero so se tudi nedavno posodobile fotografije, se je izmed 100 držav uvrstila na 61. mesto, za Kambodžo in celo pred Egiptom.

Ob obeležitvi 15. rojstnega dne storitve Street View imajo uporabniki na voljo edinstvenih 15 Street View zbirk. Te vključujejo tudi tri najbolj priljubljene znamenitosti po oceni uporabnikov – najvišja stavba na svetu Burdž Khalifa, Eifflov stolp v mestu zaljubljencev ter posebna zbirka fotografij notranjosti in zunanjosti Tadž Mahala v Indiji. Edinstvenih 15 Street View zbirk vključuje tudi znamenitosti Slovenije. Med njimi so tudi največkrat obiskane lokacije, naštete spodaj.

Naravne in kulturne znamenitosti:

Muzeji:

Plaže:

Na veliko zadovoljstvo uporabnikov pa so na voljo že prve štiri kolekcije:

  • Piramide v Meroëju: Zahvaljujoč novim panoranskim fotografijam raziščite lesene piramide, v katerih so odkrili kraljice in kralje kraljestva Kuš.
  • Milanska stolnica: Največja katedrala v Italiji in tretja največja katedrala v Evropi se lahko pohvali z enim najlepših pogledov na Milano. Kot del partnerskega projekta Google Arts& Culture ter Milanske stolnice sedaj lahko vsakdo pokuka v notranjost tega arhitektonskega in kulturnega dragulja.
  • Hiša invalidov (Les Invalides) v Parizu: Pred Eifflovim stolpom je bila zlata kupola Doma invalidov najvišja točka v Parizu. Nove fotografije zgodovinskih zgradb Doma invalidov uporabnikom omogočajo raziskovanje muzeja in spomenikov.
  • Mreža trajektov v Sydneyju: Kultna mreža trajektov se bo zahvaljujoč sodelovanju z državno agencijo Transport for New South Wales digitalno ohranila. Letos se bo tudi predstavila nova kolekcija na Street View, z imenom „Ferry View”, ki bo uporabnikom omogočala virtualni vpogled vožnji trajektov in sydneyjskemu pristanišču.

Top 8 Street View fotografij, ki jih uporabniki enostavno obožujejo

Google street view

Novozelandski Googler s fotografsko trekker opremo, medtem ko obišče krater delujočega vulkana Ambrym v Vanuatuju.

Google street view

Monemvazija je staro grško mesto na majhnem otoku pred obalo Peloponeza, ki je sestavljeno iz besed mone (en) in emvasis (vhod). Kot zanimivost, na otok se pride le po eni poti – prek mosta.

Google street view

Rudnik soli Wieliczka, ki mu pravijo tudi podzemna slana katedrala Poljske in je uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Google street view

Za vse ljubitelje grozljivk – ali veste, kateri še delujoči vulkan na Japonskem je služil kot kulisa grozljivke iz leta 1998? (Namig: rima se z »The Wing«).

Google street view

V mestu Petra v Jordanu so snemali številne filme, med njimi tudi Aladin, Vrnitev mumije, Indiana Jones in zadnji križarski pohod, Transformerji 2: Maščevanje padlih ter številni drugi.

Google street view

Zahvaljujoč sodelovanju z NASA uporabniki storitve Street View lahko začutijo neverjetno razsežnost vesolja. Dobrodošli na Mednarodni vesoljski postaji

Google street view

Potopite se v Tihi ocean in zaplavajte z morskimi levi ob obali Galapaških otokov.

Google street view

In še ena fotografija, ki jo enostavno moramo izpostaviti, je tista, na kateri konj je banano.

BŽ / Grayling
Grayling

Sorodni članki

Back to top button