KulskoŽivljenjski slog

Slabe navade inteligentnih ljudi

So kletvice, neurejenost in nenavaden spalni urnik res znak inteligence?

Psihologi so ugotovili, da si večina inteligentnih ljudi deli tri skupne lastnosti.

Znotraj družbe velja marsikatero pravilo obnašanja. Ne ostajaj pokonci pozno v noč, pospravi sobo, pazi, kaj govoriš; vse to poslušamo že od malih nog. A kršitve teh pravil naj bi bile pravzaprav znak inteligence (in ne le neposlušnosti). Psihologi namreč ugotavljajo, da inteligentni ljudje …

 

1. … ostajajo pokonci pozno v noč.

Če ti je v navadi delati pozno v noč (ali zgodaj v jutro), si v dobri družbi. Charles Darwin, Winston Churchil, Keith Richards in Elvis Presley so samo nekateri izmed bolj znanih nočnih ptičov. Obstaja tudi povezava med inteligentnostjo in nagnjenostjo h večernemu delu.

Inteligentnost terja svoj davek.

2. … veliko preklinjajo.

V preteklosti je bila pogosta raba kletvic znak slabe vzgoje, nizke izobraženosti in vulgarnosti, ki ti je hitro prislužila slab sloves. Pred nekaj leti pa je raziskava psihologov iz newyorškega kolidža Marist razkrila, da imajo pogosti uporabniki kletvic pravzaprav bogatejši besedni zaklad in so bolj vešči v retoriki. Pri merjenju govornih sposobnosti so prostovoljce prosili, naj v minuti navedejo čim več besed, ki se začnejo na dano črko abecede. Na podlagi tega preizkusa so oblikovali še preizkus preklinjanja – v minuti so morali udeleženci navesti čim več kletvic. Na koncu pa se je izkazalo, da so tisi, ki so bolje opravili prvi test, povedli tudi pri drugem in obratno. Tako so zaključili, da kletvice niso pogojene z nižjo stopnjo inteligentnosti, temveč so pogosto najbolj učinkovito sredstvo, s katerim lahko inteligentni ljudje izrazijo svoje sporočilo.

 

3. … niso urejeni.

Je čisto okolje res boljše?

Čeprav neurejenost, pa naj bo stanovanja, mize ali lastne podobe, nemalokrat namiguje na lenobo, pa nekateri psihologi opozarjajo, da temu ni vedno tako. Med njimi je tudi Kathleen Vohs, ki verjame, da umazano in neurejeno delovno okolje spodbuja kreativnost in naše možgane polni z novimi idejami. Medtem ko čisto okolje resda zmanjšuje nagnjenost h kriminalu, smetenju in spodbuja radodarnost, pa se zdi ustvarjanje v umazanem veliko bolj nagrajujoče.

 

Čeprav so naštete lastnosti lahko znak marsičesa, nenazadnje tudi tega, da imamo slab nadzor nad našim življenjem, pa so lahko združene dodatno potrdilo o inteligentnosti posameznikov. Si med njimi tudi sam?

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button