Zdravje

Rak materničnega vratu je mogoče popolnoma eliminirati

Med 20. - 26. januar 2020 obeležujemo Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. S pobudo Slovenija na poti k eliminaciji raka materničnega vratu – program ZORA še naprej zmanjšujemo prisotnost tega raka, v preteklem letu pa se je pomembno povečala tudi precepljenost deklic proti HPV.

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo RMV kot javnozdravstvenega problema.

RMV lahko popolnoma preprečimo, tudi z rednim udeleževanjem presejalnih pregledov pri osebnem ginekologu žensk med 20. in 64. letom.

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede ZORA, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna.

Slovenski strokovnjaki v upanju in želji po eliminaciji raka materničnega vratu v Sloveniji pozivajo:

  • ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri osebnem ginekologu vsake tri leta in
  • k odločitvi za cepljenje proti HPV.

Vsaj polovica ljudi se v življenju okuži s HPV

Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe v svetu in tudi v Sloveniji. Vsaj polovica ljudi, ki so spolno aktivni, se v življenju okuži s HPV. Več kot 99% raka materničnega vratu nastane prav kot posledica okužbe s HPV, humani papilomavirusi pa lahko povzročajo tudi nekatere druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela ter genitalne bradavice.

Najboljša zaščita pred okužbami s HPV je cepljenje, ki je varno in učinkovito. Cepljenje proti HPV je najbolj učinkovito pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, torej pred prvimi spolnimi stiki. Zaščita po cepljenju proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita dolgotrajna.

Dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana pravi: »V zadnjih letih v Sloveniji z rakom materničnega vratu letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40−50 žensk. Slovenija se že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka, čeprav je bila situacija v preteklosti popolnoma nasprotna.«

 

 NIJZ
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button