SpekterŽivljenjski slog

Nekateri pač zbirajo predmete serijskih morilcev

Nekateri ljudje zbirajo kovance, drugi znamke in zbirateljske slikice nogometašev. Vendar nekatere posameznike bolj kot nogometaši ali košarkarji pritegnejo serijski morilci, kot sta Charles Manson in John Wayne Gacy.

Celo tako zelo, da so pripravljeni kupiti osebne artefakte, spominke in pristna umetniška dela morilcev. Gre za donosen, vendar zelo kontroverzen posel, ki vključuje prodajo, nakup in zbiranje tako imenovane murderabilije oziroma mračnih predmetov serijskih morilcev.

Dobičkonosnost smrti

Ko ste prejšnji konec leta nakupovali božična darila, najbrž niste brskali za umetninami serijskega morilca Johna Wayna Gacyja ali poskušali kupiti vetrovko Richarda Ramireza. Toda za nekatere ljudi so tovrstni artefakti serijskih morilcev predmeti, ki si jih na vsak način želijo lastiti. Skrivnostna privlačnost serijskih morilcev je privedla do oblikovanja celotne tajne industrije, poimenovane murderabilija. Znotraj katere trgovci prodajajo predmete, ki so jih ustvarili ali jih imeli v lasti morilci. Njihova kupna vrednost pa dosega astronomske razsežnosti. Zgodovina in obseg te industrije ostajata zavita v tančico skrivnosti, termin murderabilije pa je prvi skoval Andy Kahan, direktor Urada za žrtve kaznivih dejanj na policijski upravi v Houstonu.

Prav Kahan je že od nekdaj nekakšne vrste križar proti “tem smetem”, kot jih sam imenuje. “Murderabilija poveličuje nasilne zločine in povzroča nepotrebno bolečino najbližjim, ki so z umorom nehote povezani,” je za Huffington Post povedal leta 2012, ko se je že 20 let boril proti murderabiliji. Zaradi tega status in prodaja mračnih predmetov ostajata v sivem območju. Do danes je prodaja murderabilije nezakonita v Teksasu, Kaliforniji, New Jerseyju, Michiganu in Utahu. Leta 2010 sta med drugim senator John Cornyn in Amy Klobuchar, senatorka slovenskih korenin, predlagala sprejetje tako imenovanega zakona Ustavimo prodajo murderabilije za zaščito dostojanstva žrtev kaznivih dejanj, vendar je predlog zakona kmalu zatonil zaradi premalo podpore.

Smrt in njeni spominki

Kljub nejasni zgodovini pa kupovanje fizičnih predmetov obsojenih morilcev ni prav nič novega. Leta 1958 je karnevalski kričač plačal 760 dolarjev za Fordovo limuzino Eda Geina iz leta 1949, navdih za lik Normana Batesa v filmu Psiho. Edward Gein je bil ameriški morilec, ki je deloval v okrožju svojega doma v Plainfieldu v zvezni državi Wisconsin. Ubil naj bi dva človeka, vendar oblasti sumijo, da je bila številka veliko večja. Prav tako je znan po tem, da je izkopaval trupla z lokalnih pokopališč, ki jih je razrezal in razkosal. Eden najbolj odmevnih nakupov v preteklosti pa pripada Anthonyju Pugliesu III. Nosilcu nepremičninskih projektov Floriday, ki je odštel kar 200.000 dolarjev za revolver Colt Cobra, s katerim je Jack Ruby ubil Leeja Harveyja Oswalda. Moškega, ki je izvedel atentat na ameriškega predsednika John F. Kennedyja. Gre samo za dva osamljena in redka primera, vendar sedaj, ko smo v dobi interneta, tudi trg murderabilije raste. Že omenjeni Kahan ocenjuje, da v ZDA obstaja verjetno vsaj pol ducata prodajalcev, ki svoj kruh služijo s prodajo spominkov na številne uboje. Takšni sta tudi spletni strani murderauction.com in supernaught.com, največji trgovec pa je serialkillersink.com.

Dopisovanje z morilcem

Za Erica Hollerja, ustanovitelja prodajalne Serial Killers Ink, se je fascinacija z murderabilijo začela pred 25 leti. S pismom Richardu Ramirezu, serijskemu morilcu in posiljevalcu, znanemu kot “Nočni zalezovalec”, ki je bil dejaven od leta 1984 do 1985 in v tem času ubil 13 ljudi. Hollerja je očaral Ramirezov primer, zato se je odločil, da mu pošlje pismo. Nekaj tednov pozneje je prejel Ramirezov odgovor, v katerem ga je ta prosil za njegovo telefonsko številko. Potem ko sta bila nekaj časa v stiku, je Ramirez želel, da Holler, ki je bil takrat v zgodnjih dvajsetih letih, postane njegov prodajalec umetnin. Holler se je strinjal in Ramirez mu je poslal prvi paket svojih umetnin. Holler je nato prodal umetnine na spletni dražbi. “Njegove slike sem objavil na eBayu in so se res zelo hitro prodale,” je Holler povedal v intervjuju za spletno stran Rolling Stone.

50.000 dolarjev vredna proteza Charlesa Mansona

zbirajo predmete, murderabilije, murderabilija, kovance, zbiratelji, zbirateljstvo, Dopisovanje, morilci, Umetnost, spekter,

“Pošiljal mi je paket za paketom, zato sem začel pisati tudi drugim kriminalcem in kaj kmalu so mi tudi ti začeli pošiljati svoje stvari,” dodaja Holler. Prav zaradi tega je javnosti leta 2008 predstavil Serial Killers Ink, spletno mesto, ki prodaja resnične zločinske predmete. Kot je izvedel, ko je razprodal prvi umetniški sklop Ramirezovih umetnin, obstaja veliko povpraševanje po fizičnih predmetih, povezanih z zloglasnimi zločini in kriminalci. Vendar murderabilija ne vključuje samo umetniških izdelkov, ampak lahko zavzema najrazličnejše predmete, med drugim oblačila, osebno lastnino in tudi lase.

Med njegove najbolj prodajane izdelke sodijo elektronski dokumenti, kot je 243-stranska izpoved Jeffreyja Dahmerja. Dahmer je ubil in razkosal 17 moških. Med njegove zločine pa sodijo tudi nekrofilija, kanibalizem in konzervacija delov telesa njegovih žrtev. To izpoved lahko na svoj elektronski naslov prejmete za 10 dolarjev. Tukaj je še psihološki profil morilca Eda Geina, ki ga lahko kupite za 5 dolarjev. Seznam 645 naslovov zaporov po svetu, v katerih bivajo zloglasni kriminalci, dobite ga lahko za 12 dolarjev, in 10 dolarjev vredna elektronska kopija zaporniške kartoteke Jeffreyja Dahmerja.

Na drugi strani pa med najdražje primerke spletne strani Serial Killers Ink sodijo podpisana slika Johna Wayna Gacyja, ki stane 225 dolarjev, in 1500 dolarjev vreden akvarel Kena Bianchija, ki je obtožen 12 umorov, trenutno pa je prestaja dosmrtno kazen v washingtonskem zaporu. Omeniti je treba še spletno stran Supernaught, na kateri cene dosegajo nove višave, med ponudbo pa najdemo zelo nenavadne stvari. Za 950 dolarjev lahko kupite nedokončano vrečko keksov Charlesa Mansona. 3500 dolarjev stanejo njegove zaporniške hlače. Za 50.000 dolarjev pa lahko postanete tudi lastnik njegove zobne proteze, ki jo je nosil v zaporu.

Prejmi božično kartico serijskega morilca

Med nekatere najbolj odmevne nakupe zadnjih let sodi risba Dennisa Raderja. Bolj znanega pod imenom Morilec BTK, ki je ime dobil zaradi svoje metode ubijanja “vezati, mučiti, ubiti” (ang. bind, torture, kill). Rader je v zaporu narisal domnevno pošast, ki ga je prisilila, da je ubijal. Risba pa je bila prodana za 3000 dolarjev. Omeniti je treba tudi avtogram Alberta Fisha. Fish je bil aretiran leta 1934, potem ko je družini ene izmed svojih žrtev poslal pismo, v katerem je detajlno razložil, kako in zakaj je ubil njihovo hčerko. Zaradi uboja in konzumiranja teles njegovih žrtev so ga obsodili na smrt z električnim stolom. Njegov avtogram pa je bil leta 2010 prodan za 30.000 dolarjev. Na več spletnih straneh je bila zelo zanimiva tudi božična čestitka, ki jo je podpisal Ted Bundy. Ta je do usmrtitve priznal, da je v sedemdesetih letih ubil 28 žensk. Resnična številka pa bi lahko znašala kar 100. Bundy je svoje žrtve posilil, zadavil in po smrti spolno občeval s trupli. Ena izmed njegovih božičnih kartic je z dne 19. decembra 1988 in je podpisana z “Bog te blagoslovi, Ted”. Prodana je bila za 4999 dolarjev.

Umetnost morilskega klovna

Prav tako ne more vsak trditi, da si lasti pramen las Charlesa Mansona, ki ga je nekdo kupil za 800 dolarjev, ali pa da ima v lasti risbo Johna Wayna Gacyja. John Wayne Gacy oziroma morilski klovn je med letoma 1972 in 1978 mučil in umoril 33 mladih fantov. Vsi mislijo, da je klovn Pennywise izpod rok Stephena Kinga precej strašljiv, vendar se fikcija nikakor ne mora primerjati z grozodejstvi Gacyja. Leta 2011, 17 let po njegovi usmrtitvi, je bilo v galeriji Arts Factory v Las Vegasu razstavljenih nekaj njegovih umetnin pod naslovom Množice: umetnost Johna Wayna Gacyja. Likovna dela, ki so bila vsa naslikana v času Gacyjevega čakanja na usmrtitev, vključujejo portrete Elvisa Presleyja, sedmih palčkov, Hitlerja in Charlesa Mansona. Na voljo so bila za prodajo po ceni od 2000 in 12.000 dolarjev.

Zagotovo največji prodan predmet murderabilije pa je avto Eda Geina, ki ga je za 760 dolarjev kupil Bunny Gibbons. Gre za avto znamke Ford iz leta 1949, ki ga je Gein uporabljal za prevoz svojih žrtev. Gibbons pa je iz avta naredil pravo atrakcijo, saj je z njim potoval po sejmih in zaračunaval 25 centov za ogled in slikanje z razstavnim eksponatom. In zakaj bi kdo želel imeti te stvari? “Vsak predmet govori svojo zgodbo,” pravi Joe Turner, britanski zbiratelj, ki ima med drugim v lasti Gacyjevo slikarsko umetnino in pramen las Charlesa Mansona. “V nekem trenutku so bili ti morilci normalni ljudje, bili so otroci, ljubljeni ljudje, ki pa so se nekje po poti življenja spremenili.”

 

 Klemen POLANEC
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button