ZdravjeŽivljenjski slog

Človeška spolnost ni le seks, gre za nekaj veliko bolj kompleksnega

Čeprav nas beseda 'spolnost' v veliki večini napelje k razmišljanju o spolnem aktu, pomeni mnogo več kot le spolni odnos. Spolnost je celostni koncept, ki vključuje človekovo telesno in psiho-čustveno potrebo po ljubezni, intimnosti in užitku.

Izraz človeška spolnost se nanaša na način, kako se ljudje identificiramo in izražamo kot spolna bitja. Spolnost je sestavni del človekovega življenja. Zavedanje lastne spolnosti nam pomaga pri pristnem utelešenju naših misli, občutkov in čustev ter nam omogoča, da se z njimi povežemo.

Doživljamo jo tako, da jo izražamo v svojih mislih, fantazijah, željah, prepričanjih, odnosih, vrednotah, vedenju, praksah, vlogah in odnosih. Na spolnost vpliva več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo: biološki, psihološki, socialni, ekonomski, politični, kulturni, etični, verski, celo zgodovinski in duhovni.

Kratka zgodovina

Človeška spolnost je glavna tema ljudi, odkar hodimo po zemlji. Zgodovinski dokazi pričajo o tem, da so ljudje o njej razmišljali od prvih civilizacij dalje. Dobro znan primer je Kama Sutra, starodavno indijsko besedilo v sanskrtu o spolnosti, erotiki in čustveni izpolnitvi. Danes delo zmotno velja za priročnik o spolnih položajih. V resnici gre za obsežen vodnik o umetnosti dobrega življenja, naravi ljubezni, iskanju življenjskega sopotnika in ohranjanju ljubezenskega življenja.

Široka paleta spolnih vedenj je predstavljena tudi v starogrški in rimski umetnosti in literaturi, vključno s heteroseksualnimi in homoseksualnimi odnosi. Pozneje je imela na dojemanje spolnosti velik vpliv krščanska Cerkev, sploh v zahodnih kulturah. Uveden je bil koncept izvirnega greha, hvalila se je čistost in nedolžnost. Telesna privlačnost je veljala za nepomembno, poroka pa je temeljila na materialnem izračunu.

Tudi v srednjem veku (imenovanem tudi temni vek) je umetnikom uspelo slikam s svetniki dodatni erotične poudarke, avtorji pa so se z jedkim sarkazmom norčevali iz lažne svetosti duhovnikov.

spolnost, spolna usmerjenost, spolna diskriminacija, spolni akt
Spolnost lahko sega daleč onkraj meja spalnice.

Ne samo biološko določen instinkt

Za razliko od živali je človeška spolnost erotična – veliko več kot preprost reprodukcijski nagon. Zavestno definiramo in izpopolnjujemo vedenja, ki nam prinašajo spolno zadovoljstvo in stimulirajo erogene cone.

Zdrava spolnost pomeni biti fizično zdrav, še posebej brez spolno prenosljivih bolezni. Zdrava spolnost pomeni tudi negovanje pozitivnega in spoštljivega odnosa do spolnosti drugih ter prispevanje k ustvarjanju varnih, prijetnih spolnih odnosov brez diskriminacije in nasilja.

Povezana je tudi s številnimi koristmi za zdravje, ki segajo daleč onkraj spalnice. Zdravo spolno življenje: 

  • krepi imunski sistem,
  • izboljša libido (spolni nagon),
  • pomaga krepiti mišice medeničnega dna za preprečevanje inkontinence,
  • znižuje krvni tlak in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt,
  • zmanjšuje bolečine in krče, kot so menstrualni krči in glavoboli,
  • izboljša spanec in lajša stres.

Kaj je spolna usmerjenost?

Spolna usmerjenost je trajen vzorec romantične ali spolne privlačnosti (lahko tudi kombinacije obeh) do oseb nasprotnega spola (heteroseksualnost), istega spola (homoseksualnost), ali do obeh ali več kot enega spola (biseksualnost). Spolna usmerjenost se lahko spremeni tekom življenja. Oseba je v mladosti lahko heteroseksualna, še posebej, če se mora vključiti v družbo, ki ni odprta za istospolna razmerja. Ta ista oseba lahko kasneje spozna, da jo privlačijo istospolne osebe in najde svobodo, da to izrazi.

spolnost, spolna usmerjenost, spolna diskriminacija, spolni akt
Na koncu pa smo vsi ljudje, ki si želimo iskrene in svobodne ljubezni ter pristnih odnosov …

Spolna diskriminacija

Če bi bila spolnost preprosta stvar, ne bi bilo toliko zmede, napetosti in nesporazumov okoli nje. Nekateri ljudje se počutijo udobno takšni kot so in nikoli ne dvomijo o svoji spolnosti, drugi pa morda celo življenje poskušajo razumeti svojo spolno identiteto.

Ni nenavadno, da se ljudje zavedajo svojih spolnih želja, a jih nikoli ne izrazijo, saj se zavedajo, da je tisto, po čemer hrepenijo, neobičajno in družbeno nesprejemljivo. Študije kažejo, da imajo v primerjavi s splošno populacijo pripadniki LGBTQIA+ večje tveganje za depresijo, anksioznost, zlorabo substanc, brezdomstvo, samopoškodovanje in samomorilne misli. To še posebej velja za mlade osebe, ki pripadajo omenjeni skupini. Mnogokrat ko se sprijaznijo svojo spolnostjo, doživljajo diskriminacijo, ponekod celo viktimizacijo.

Na koncu pa smo vsi le ljudje, željni ljubezni, iskrenosti, pristnih odnosov in medsebojnega spoštovanja. In prav vsak izmed nas si zasluži vse od naštetega.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button