Tehnologija

1. pravilo spletne higiene: Naredi backup

V zadnjih petih letih je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT dobil 432 prijav okužb z izsiljevalskim, povprečna izplačana odkupnina za povrnitev dokumentov pa je v letu 2019 znašala 866 evrov. Najvišja izplačana odkupnina za šifrirni ključ je znašala 14.800 evrov. Še vedno misliš, da se tebi to ne more zgoditi?

Zaradi pokvarjenega diska ali ukradenega telefona lahko v trenutku ostaneš brez vseh dokumentov, slik, kontaktov. Edini način, da se uspešno zaščitiš pred izgubo podatkov, je varnostno kopiranje oz. backup!

S pomočjo treh korakov boš zaščitil svoje podatke.

Še posebej je pomembno, da si narediš kopijo dokumentov s prenosnega oz. namiznega računalnika, saj je ta bolj izpostavljen okužbi z izsiljevalskimi virusi, ki zaklenejo vse dokumente in zahtevajo odkupnino v kriptovaluti.

UKREP 1: Pripravi si načrt, kako boš varnostno kopiral svoje podatke.

Zapomni si pravilo 3-2-1.

3: Pomembne datoteke imej na treh mestih. Originalna datoteka naj bo na računalniku, ena kopija na zunanjem disku in druga v oblaku.

2: Vselej uporabljaj dva različna tipa medijev. Varnostno kopiraj na USB-ključek ali zunanji disk, drugo kopijo pa shrani v oblak.

1: Eno varnostno kopijo vedno hrani ločeno od drugih. Če ti vlomilec iz stanovanja ukrade prenosni računalnik, skupaj z zunanjim diskom, boš izgubil oba nosilca z varnostnima kopijama, zato eno kopijo spravi na varno v oblak.

UKREP 2: Preberi priročnik

V priročniku portala Varni na internetu najdeš konkretna navodila, kako varnostno kopiraš podatke s telefona, računalnika in tablice.

UKREP 3: Preveri mite in resnice

Če še vedno meniš, da se tebi kaj takega ne more zgoditi, preveri pogoste mite o izgubljenih podatkih, nato pa hitro na delo in ustavrjanje backupa.

Torej naredi backup!

 

 Varni na internetu (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button