Potovanje

Easyjet ukinja povezavo Ljubljana – Berlin, 2021 letimo v Gatwick in Luton

Britanski nizkocenovni prevoznik Easyjet ukinja šest povezav z destinacijami na območju nekdanje Jugoslavije. Med temi je tudi povezava Ljubljane z Berlinom, ki jo je uvedel poleti 2018, poroča portal Ex-Yu Aviation. Naj bi pa v začetku prihodnjega leta vendarle obnovil povezave z londonskima letališčema Gatwick in Luton.

Povezavo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in berlinskim letališčem Tegel je Easyjet vzpostavil na začetku avgusta 2018. To pa je bila v zadnjih letih tudi edina povezava slovenske z nemško prestolnico.

Po spomladanski prekinitvi letalskega potniškega prometa ob zaprtju javnega življenja po Evropi in svetu zaradi pandemije covida-19 je Easyjet poleti povezavo obnovil. Z letošnjim novembrom jo je začasno ukinil, a je zdaj to ukinitev spremenil v dokončno.

Poleg povezave med brniškim letališčem in zdaj novim berlinskim letališčem Berlin-Brandenburg je Easyjet po pisanju Ex-Yu Aviation ukinil še štiri sezonske povezave s hrvaškimi obmorskimi turističnimi središči. Tako prihodnje poletje ne bo letov med Benetkami in Splitom ter Dubrovnikom, med Liverpoolom in Puljem ter med Lutonom in Zadrom. Nekaj povezav med Otokom in hrvaško obalo je ukinil že pred tem.

Ostaja pa prevoznik za zdaj pri načrtih, da s februarjem obnovi povezavo med Gatwickom in Ljubljano. Na napovedani novi povezavi z Lutonom pa bi naj začel leteti konec marca. Lete na londonsko letališče Stansted je medtem ukinil, saj tam nima več svoje baze.

Promet na Brniku šibek, 14 prevoznikov pa že prodaja letalske karte za Ljubljano

Promet na Letališču Jožeta Pučnika je sicer v teh tednih zelo šibek. Po tistem, ko je v teh dneh lete v Podgorico obnovil Montenegro Airlines, v Ljubljano letijo štirje prevozniki. Poleg omenjenega so to še Air Serbia, Turkish Airlines in Lufthansa. Slovensko prestolnico povezujejo z Beogradom, Istanbulom in Frankfurtom.

Kot je pred dnevi v pogovoru za STA povedal direktor upravljavca ljubljanskega letališča Fraport Slovenija Zmago Skobir, bodo na letališču letos dosegli le 19 odstotkov načrtovanega oziroma 17 odstotkov lanskega prometa, kar je podobno kot na drugih evropskih letališčih. Oskrbeli bodo manj kot 300.000 potnikov, medtem ko so jih načrtovali 1,5 milijona.

Prihodnje leto na ljubljanskem letališču pričakujejo med 700.000 in 800.000 potnikov. Skobir računa, da bodo prevozniki, s katerimi sodelujejo, postopoma z izboljšanjem epidemiološke situacije in sproščanjem omejitev glede prehajanja državnih mej ponovno začeli vzpostavljati linije. 14 prevoznikov že prodaja letalske karte za načrtovane povezave z Ljubljano, kar Skobirja navdaja z optimizmom.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button