Tehnologija

Bo prenos podatkov izpodrinil wifi?

Mobilni prenos v več državah hitrejši od brezžičnih omrežij wifi.

Hitrost prenosa preko mobilnih omrežij je dandanes v več državah hitrejši od brezžičnih omrežij wifi. Glede na testiranje hitrosti v 80 državah, je bil wifi počasnejši v 33 državah, njegovo hitrostno nadvlado pa bo dodatno spodrinil prihod hitrega omrežja 5G.

Pri Opensignal so pojasnili, da lahko kdorkoli vzpostavi omrežje wifi na lokaciji, kjer omrežje že uporabljajo drugi, sposobnost omrežja pa se lahko tako zmanjša. Na drugi strani mobilna omrežja delujejo malo drugače in lahko nudijo bolj stalno izkušnjo.

»Občutek, da so mobilna omrežja manjvredna od wifija, vztraja po krivici,« je dejal eden od sodelujočih pri poročilu Ian Fogg.

Avstralci občutijo največjo razliko med obema omrežjema, saj je hitrost prenosa preko mobilnega omrežja v povprečju hitrejše za 13 megabajtov na sekundo. Mobilno omrežje je hitrejše tudi na Hrvaškem in Avstriji. Slovenija v študijo ni bila vključena.

Wifi sicer ostaja najhitrejši način za dostop do spleta, a se razmerje počasi spreminja v prid mobilnih omrežij.

Na drugi strani je bil wifi v povprečju dvakrat hitrejši od mobilnega omrežja v Hongkongu, ZDA, Izraelu, Rusiji in na Tajskem.

Razlike med hitrostjo so bile sicer bolj očitne, ko so upoštevali le omrežja 4G. V 63 % od 50 držav, kjer je na voljo 4G, je bilo mobilno omrežje hitrejše od brezžičnega. Razlika pa se bo še večala s širšim dostopom do 5G.

A drugo podjetje, ki prav tako meri pokritost, Rootmetrics opozarja, da bo izgradnja omrežij 5G vezana predvsem na bolj poseljene predele in tako ne bo dosegla odročnih delov. »Wifi bo ostalo pomembno orodje za zagotavljanje hitrega interneta za določen del prebivalstva,« je dejal Kevin Hasley iz Rootmetrics.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button