Tehnologija

Kitajska sonda pristala na Luni in pričela z nabiranjem kamnov ter zemljine

Pristajalni modul kitajske sonde Chang'e 5 je pristal na površju Lune, poroča kitajska državna televizija CCTV, ki se sklicuje na vire v kitajski vesoljski agenciji. Cilj misije je prvič po 44 letih prinesti material z Lune, poročajo tuje tiskovne agencije.

Namen misije je zbrati približno dva kilograma kamnov in zemljine na še neraziskanem območju Lune, imenovanem Oceanus Procellarum oziroma Ocean neviht. Sonda naj bi material zbirala do dva metra pod površjem. Nabrala bi ga naj v enem lunarnem dnevu, kar je približno 14 dni na Zemlji.

Vzorci kamnov in zemljine se bodo nato v kapsuli vrnili na Zemljo. Ta je namreč programirana tako, da bo sredi decembra pristala na severu kitajske regije Notranja Mongolija. Na podlagi zbranih vzorcev želijo znanstveniki izvedeti več o Lunini preteklosti in vulkanski aktivnosti na njenem površju.

Sonda se je površja na z Zemlje vidni strani Lune dotaknila ob 16.13 po srednjeevropskem času.

Če bo misija uspešna, bo Kitajska postala šele tretja država po ZDA in Sovjetski zvezi, ki ji je uspelo pobrati vzorce z Luninega površja. Nazadnje je to uspelo Sovjetski zvezi leta 1976, ko je zbrala 300 gramov materiala z Lune. Ameriška misija Apollo pa je na Zemljo prinesla 380 kilogramov kamnov in zemljine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah strokovnjakov ne gre le za geološko misijo ampak tudi za pomemben preizkus kitajske tehnologije, denimo za morebitne prihodnje polete na Luno, kar je srednjeročni cilj Kitajske. Tehnično zahtevna misija je bila načrtovana že leta 2017. Zaradi takratnih težav z motorjem rakete Dolgi pohod 5 pa so jo preložili. Za Kitajsko je to tretji uspešen pristanek na Luni. Prvič jim je to uspelo z odpravo Chang’e 3 decembra 2013. Januarja lani pa je kitajska sonda Chang’e 4 kot prva pristala na nam nevidni strani Lune, o čemer smo poročali tudi na Dostop.si.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button