Štipendije

Katero štipendijo naj izberem? Najdi jo v aplikaciji Izmenjevalnica

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je ob informativnih dnevih zbral nekaj potreb delodajalcev po kadrovskih štipendistih, ki so objavljanje v aplikaciji Izmenjevalnica. Mladim so sicer na voljo tudi štipendije za deficitarne poklice in druge štipendije.

Kadrovske štipendije so zbrane v aplikaciji

Sklad vsako leto pozove delodajalce, da v aplikacijo oddajo potrebe po kadrovskih štipendistih za prihajajoče šolsko oziroma študijsko leto. Ob tem mladim svetujejo, da preverijo katere kadre bodo delodajalci potrebovali v prihodnje in se morda na podlagi teh podatkov lažje odločijo o nadaljnjem izobraževanju.

Glede na letos oddane podatke bo največ potreb delodajalcev v prihodnje po električarjih, elektrotehnikih, mehatronikih, metalurgih in strojnikih. Razpisane so tudi štipendije za druge profile, več informacij o tem pa je na voljo na spletni strani sklada.

Ne pozabi na Zoisovo štipendijo

Kot spominjajo, so dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih kot spodbuda za doseganje izjemnih dosežkov in s tem ustvarjanje dodane vrednosti na področju znanja, raziskovanja, razvojne dejavnosti in umetnosti na voljo tudi Zoisove štipendije. Sklad razpis zanjo objavi vsako leto junija.

Zoisove štipendije podeljujejo najuspešnejšim vlagateljem vlog, ki izpolnjujejo splošne in posebne pogoje in med drugim izkazujejo vsaj en ustrezen izjemni dosežek ter dosegajo zahtevan šolski oziroma študijski uspeh. Informacije o slednjih so na voljo na njihovi spletni strani.

Na voljo so tudi štipendije za deficitarne poklice

Mladim pa so na voljo tudi štipendije za deficitarne poklice, s katerimi jih spodbujajo k vpisu v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela primanjkuje kadra. Sklad je razpis za dodelitev omenjenih štipendij razpisal 17. januarja.

Te lahko pridobijo le dijaki prvih letnikov, ki so prvič vpisani v izobraževalne programe iz nabora deficitarnih poklicev, naštetih v vsakoletnem razpisu, in bodo s tem pridobili višjo izobrazbo od že pridobljene. Vsako leto je na voljo tisoč štipendij v višini 118,48 evra mesečno.

Med deficitarnimi poklici za naslednje šolsko leto so našteti kamnosek, tesar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, klepar-krovec, inštalater strojnih inštalacij, izvajalec suhomontažne gradnje, oblikovalec kovin orodjar, slikopleskar, črkoslikar, avtokaroserist, pečar, polagalec keramičnih oblog, pek, gozdar, slaščičar, delavec na področju gastronomskih in hotelskih storitev, mesar dimnikar, tapetnik, steklar, mizar in zidar.

Sklad pa je že decembra objavil tudi nove javne razpise v sklopu štipendijskih programov Ad futura, s katerimi spodbuja mednarodno mobilnosti dijakov, študentov in raziskovalcev iz Slovenije v tujino in iz tujine v Slovenijo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button