ŠtipendijeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: katera štipendija ti najbolj ustreza?

Čeprav se je študijsko leto že dodobra začelo in se moraš za štipendijo ponavadi prijaviti še pred začetkom leta, je vseeno dobro, da poznaš svoje možnosti tudi na tem področju. Morda pa se ti bo prihodnje leto bolj splačalo potegovati za katero izmed drugih štipendij.

Državna, Zoisova ali kadrovska štipendija?

Vsem najbolj znana štipendija je državna štipendija, ki jo podeljujejo pristojni centri za socialno delo za študij v Republiki Sloveniji kot tudi za študij v tujini. Zanjo moraš izpolnjevati nekaj pogojev, in sicer:

  • si državljan Republike Slovenije,
  • si pred 22. letom prvič vpisan na dodiplomski oz. pred 27. letom prvič vpisan na podiplomski študijski program,
  • nisi v delovnem razmerju in
  • povprečni mesečni dohodek na osebo (neto) v družini ne presega 680,56 evrov.

Več informacij lahko najdeš na spletni strani Republike Slovenije, kjer si lahko izračunaš tudi višino štipendije.

Podobno velja za Zoisovo štipendijo. Te podeljuje Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad s to razliko, da povprečni mesečni dohodek vaše družine za pridobitev štipendije ni pomemben. Pomemben pa je posebni pogoj za pridobitev, in sicer potrebuješ vsaj en izjemen dosežek in hkrati ustrezen študijski uspeh.

Kadrovske štipendije podeljujejo delodajalci za določen izobraževalni program, ki ga izberejo glede na svoje potrebe. Kadrovska štipendija študentu omogoča prvi stik s trgom dela in delovnimi izkušnjami že tekom šolanja, po koncu pa mu zagotavlja takojšnjo prvo zaposlitev. Kadrovske štipendije lahko najdeš preko Izmenjevalnice, na spletnih straneh regionalnih razvojnih agencij ali pa kar direktno pri podjetjih.

 

Ad Futura in štipendije za deficitarne poklice

Ad Futura je je štipendija za spodbujanje izobraževanja mladih v tujini, pridobiš jo pa lahko tudi za tekmovanje ali študijski obisk v tujini. Na spletni strani lahko podrobno pregledaš kriterije, ki jih moraš izpolniti za pridobitev te štipendije.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene tistim izobraževalnim programom, katerih pomanjkanje vlada na trgu dela. Za razliko od drugih se štipendija za deficitarne poklice ne izključuje z nobeno drugo, razen s kadrovsko. Več pa lahko prebereš tukaj.

Druge štipendije

Če ne izpolnjuješ pogojev nobene izmed že naštetih štipendij, pa še ne vrzi puške v koruzo. Obstaja še mnogo drugih, za katere se lahko poteguješ. Ena izmed takih je štipendija Fundacije Leona Štuklja (rok za prijavo je vsako leto konec oktobra). Preveri tudi, ali štipendijo oz. drugo finančno pomoč študentom nudi občina, v kateri živiš. Če pa študiraš v tujini ali pa boš to počel v prihodnosti, preveri še, kaj ponujajo druge evropske države.

Vse sveže novice o štipendijah lahko najdeš tudi na strani Dostop.si pod zavihkom štipendije, vseeno pa velja iskanju tega vira financiranja posvetiti še kakšno uro tudi s pomočjo Google iskalnika.

Urška JAKOPIN
Arhiv Dostop.si
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button