Znanost

IZUM, znan po razvoju sistema Cobiss, praznuje 30. obletnico

Institut informacijskih znanosti Maribor (IZUM), znan predvsem po razvoju knjižničnega sistema Cobiss, letos obeležuje 30 let delovanja. Ob tej priložnosti so posneli dokumentarni film z naslovom Od kartice do klika, v katerem kronološko in s pričevanji ustvarjalcev prikazujejo svojo zgodbo. Predvajan bo danes ob 18. uri v dvorani IZUM.

IZUM, ki je pred tem spadal pod okrilje mariborske univerze, je slovenska vlada leta 1992 razglasila za samostojni javni zavod z namenom razvoja in delovanja sistema in servisov Cobiss.

Cobiss predstavlja organizacijski model povezovanja knjižnic v nacionalni knjižnični informacijski sistem z vzajemno katalogizacijo, vzajemno bibliografsko-kataložno bazo podatkov in lokalnimi bazami podatkov sodelujočih knjižnic, bazo podatkov o knjižnicah in še nekaterimi drugimi funkcijami. Med drugim omogoča, da imajo bralci pregled nad ponudbo posameznih knjižnic in si lahko sami poiščejo določeno knjigo.

Po razpadu Jugoslavije so se knjižnice zunaj Slovenije izključile iz skupnega sistema vzajemne katalogizacije, skoraj vse pa so kasneje postopoma obnovile sodelovanje z institutom IZUM in danes v svojih državah vzpostavljajo avtonomne knjižnične informacijske sisteme na platformi Cobiss z vzajemno katalogizacijo v mreži COBISS.net.

V Sloveniji je v ta sistem vključenih več kot 900 knjižnic, naloge nacionalnega centra Cobiss pa še vedno opravlja IZUM. Ob upravljanju sistema Cobiss in virtualne knjižnice Slovenije (Cobiss+) je IZUM vzpostavil in aktivno upravlja tudi Informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti Slovenije (SICRIS).

Na institutu tudi eden najzmogljivejših superračunalnikov Vega

Na institutu IZUM od aprila lani deluje tudi eden najzmogljivejših superračunalnikov na svetu, ki je bil vzpostavljen v okviru projekta nadgradnje nacionalnih raziskovalnih infrastruktur (HPC RIVR) s ciljem krepitve nacionalnih visokozmogljivih računskih zmogljivosti za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega prostora. Poimenovali so ga po matematiku Juriju Vegi.

STA
IZUM

Sorodni članki

Back to top button