Življenjski slog

Opravičila: kako se iskreno opravičiti?

Si se znašel v situaciji, ko bi se moral nekomu opravičiti, pa ne veš kako pristopiti? Pred opravičilom je treba dobro premisliti, da ne naredimo še večje škode. Preveri, kako se iskreno opravičiti.

Opravičila so lahko dejanja, ki so podobna tistim superjunaškim. Seveda, če so izvedena pravilno. Po drugi strani pa je slabo opravičilo lahko še slabše, kot če opravičila ne bi bilo.

To sicer ni povsem naša krivda. Človeški možgani so naravnani tako, da se težko opravičimo, tudi če bonton narekuje, da se moramo. Želimo se videti kot dobri ljudje, kar pomeni, da potreba po opravičevanju ustvarja kognitivno disonanco. ‘Kako smo lahko naredili slabo stvar?’ Za slabo stvar mora biti kriv nekdo drug, ali pa obstajajo olajševalne okoliščine, ali pa so bili naši nameni napačno razumljeni! Če se želimo dobro opravičiti, moramo premagati samozaščitne, samoopravičevalne ovire, ki jih postavlja naša lastna psiha.

Če razmišljaš, da bi se nekomu opravičil, se ustavi. Najprej premisli o naslednjih 4 vprašanjih:

  • Ali prelagam krivdo?
  • Ali zmanjšujem svojo užaljenost?
  • Ali zvenim obrambno?
  • Ali se lahko opravičim, ne da bi drugo osebo spomnil, da je tudi ona grešila?

Dobro opravičilo nikoli ne vsebuje besed: oprosti če; oprosti, vendar … Kako se torej opravičiti na pravi način?

opravičila, oprosti, družba, pogovori
Pred opravičilom je treba dobro razmisliti.

Ko gre za opravičila, pozabi na popolnost

Nekdo je menda enkrat rekel: Popolnost je sovražnik dobrega. Popolnost je skorajda nemogoča. To ni razumen cilj za nikogar izmed nas. Neuspeh je vgrajen v posel človeka. In ko sprejmemo, da imamo prav vsi pomanjkljivosti, lahko sprejmemo, da imamo vsi izbiro, da se opravičimo. Ali dobro, ali slabo, ali pa sploh ne. Vse kar lahko storimo je, da se potrudimo po svojih najboljših močeh.

Predlog: Ko se soočamo s težkim opravičilom, ga sprva skušajmo povedati naglas samemu sebi. Potem je pa na nas samih, da se odločimo, ali je opravičilo dobro, ali slabo.

opravičila, oprosti, družba, pogovori
Po opravičilu pusti času čas.

Kako se iskreno opravičiti

Pri opravičilu bodi najprej natančen in korekten. Zgolj beseda oprosti namreč ne bo dovolj. Ključ do opravičila je izkazovanje razumevanja, kako močno smo nekoga prizadeli.

Opravičila nikar ne spreminjaj v dvom. Stavki, kot so ‘Žal mi je, če sem te prizadel’, lahko spodbijejo naše opravičilo, saj z njimi izražamo dvom in ne prevzamemo odgovornosti za svoja dejanja. Ne izražajmo dvoma, sprejmimo dejstva.

Sprijazniti se bo treba tudi, da se po opravičilu stvari morda ne bodo takoj postavile na svoje mesto. Včasih je zadeve treba večkrat ponoviti, se večkrat opravičiti, v vsakem primeru pa je treba upoštevati preprosto dejstvo: Ko se opravičimo, pustimo odprto srce. Odpuščanje bo prišlo prej ali slej.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button