Tehnologija

Večina Slovencev uporablja operacijski sistem Android in brskalnik Chrome

Velika večina Slovencev, 79,45 odstotka, do spletnih vsebin dostopa prek mobilnega telefona, kaže raziskava podjetja iPROM o tehnoloških značilnostih naprav, s katerimi spletni uporabniki dostopajo do digitalnih medijev. Med brskalniki vodilni delež ohranja Chrome, večina uporabnikov pa ima pametne telefone z operacijskim sistemom Android.

Do spleta smo pričeli dostopati tudi s pripomočki za navidezno resničnost

Če skoraj štiri petine Slovencev do digitalnih medijev dostopa preko pametnih telefonov, pa jih nekaj več kot petina (20,55 odstotka) vsebino v digitalnih medijih še vedno poglobljeno raziskuje prek računalnikov, kaže objavljena raziskava iPROM.

V zadnjem letu se je rast dostopa do spleta preko mobilnih telefonov v primerjavi s preteklimi obdobji sicer upočasnila. Je pa raziskava letos prvič zaznala trend rasti dostopov do digitalnih vsebin z uporabo pripomočkov za navidezno resničnost. Vseeno pa je odstotek takšnih naprav še vedno zanemarljiv (0,01 odstotka).

Delež uporabe brskalnikov na računalnikih se med lanskim in letošnjim junijem ni bistveno spremenil. Vodilni tržni delež ohranja brskalnik Chrome (65,30 odstotka), ki mu sledita Firefox (18,48 odstotka) in Safari (7,46 odstotka). Največjo rast uporabe, 40-odstotno, je v analiziranem obdobju zabeležil brskalnik Edge, ki ga je junija letos uporabljalo 4,25 odstotka Slovencev. Kot so pojasnili raziskovalci, je rast posledica ukinitve brskalnika Internet Explorer v letošnjem letu.

Velika večina uporabnikov, 77,55 odstotka, za dostop do digitalnih medijev uporablja pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Uporaba Androida se je v enoletnem obdobju povečala za 5,65 odstotka. Applov mobilni operacijski sistem (iOS) medtem dosega 22,45-odstotni tržni delež.

Raziskavo je družba iPROM izvedla med junijem 2021 in junijem 2022, v njej pa je sodelovalo 1,65 milijona slovenskih uporabnikov interneta.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button