Bivanje

Pred 28 leti se je Slovenija podala na samostojno pot

25. junij je praznik in dela prost dan. Pa veš zakaj?

Na današnji dan leta 1991 je slovenska skupščina sprejela Deklaracijo o neodvisnosti in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Slavnostno sta bili razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.

S sprejetjem teh dveh listin je Slovenija postala formalno neodvisna od Jugoslavije in se podala na samostojno pot. Le dan kasneje je sledil napad Jugoslovanske ljudske armade. Po desetih dneh oboroženih napadov, je Slovenija neodvisnost ubranila. To je bil za novonastalo državo le prvi izmed mnogih izzivov in od takrat se je marsikaj spremenilo. Padle so meje in nastale so nove, omejitve pa so ostale. Mladi so tu, da jih presežejo in Slovenijo popeljejo v prihodnost 21. stoletja.

Iz Jugoslavije v Evropsko unijo

V preteklih 28. letih se je Sloveniji zgodilo marsikaj: vzponi in padci gospodarstva, zmage in porazi na športnih tekmovanjih ter akrobacije na političnem parketu. Slovenija si je že ob osamosvojitvi zadala cilj, da postane del širše mednarodne skupnosti. Po mednarodnih priznanjih je zaprosila za sklenitev sporazuma o pridružitvi Evropski uniji,  postala polnopravna članica EU ter se pridružila Natu. Od takrat naprej smo del večje zgodbe, ki povezuje mnoge generacije mladih.

Leta 1991 je mnogo mladih odraščalo sredi gozdov s fračami v rokah, gugajoč se na gugalnicah, ki so jih naredili sami. Kje se pa igrajo mladi danes?

Slovenija je danes prostor prostega pretoka idej, ljudi, znanja in nenazadnje kapitala. Prihodnost je negotova, a ostati moramo optimistični. V primerjavi z ostalimi državami sveta, smo relativno mlada država. V ponos nam je lahko, da smo neodvisnost izborili na relativno miren način. Ko smo se priznali sami, so nas priznale tudi druge države, do sedaj že 190. Slovenije niso priznale le nekatere države, med njimi Zimbabve, Srednje-afriška republika, Čad, Kiribati, Solomonovi otoki, Lesoto, Svazi in Cape Verde. Na tej točki ne smemo pozabiti na države, ki se za svojo neodvisnost še vedno borijo.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button