Bivanje

Mariborski skate park prejel še eno nagrado za arhitekturo

Mariborski skate park, ki so ga lani temeljito prenovili, odlikuje izjemna arhitektura, kar potrjujejo že tri nagrade s tega področja. Lani je avtorici Matejo Katrašnik in Polono Lipičnik odlikovalo združenje evroazijskih zvez arhitektov, letos pa so jima dodelili še eno od nagrad Big SEE in posebno priznanje v okviru nemške oblikovalske nagrade.

Prenovljeni mariborski skate park, ki je po navedbah mariborske mestne občine največji in najsodobnejši v Sloveniji, so predali v uporabo oktobra lani z državnim prvenstvom v rolkanju. Ker je bil v prejšnji obliki močno dotrajan in zaradi tega celo nevaren za uporabnike, so ga temeljito prenovili. Od takrat je ta rekreativni objekt ob Osnovni šoli Leona Štuklja in Pekrskem potoku vsak dan poln ljudi. Še posebej otrok in mladostnikov.

Novi skate park sestavljata rolkarski poligon in klubski objekt s ploščadjo. Vzhodni del območja pa predstavlja krajinska ureditev z novimi potmi, sedali in zasaditvijo. Obnova skate parka je stala 664.000 evrov in so jo sofinancirali iz sredstev mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Projekt je od idejne zasnove umestitve do končne izvedbe izdelalo podjetje Arhiteza z arhitektkama Matejo Katrašnik in Polono Lipičnik. Tehnološko pomoč pri oblikovanju rolkarskih elementov sta nudila Davor Miljkovič in Christopher Khan. Slednji je tudi trenutni slovenski državni prvak v skateboardingu.

Mariborski skate park je nekaj posebnega, kajti nagrade se kar vrstijo

Za to delo sta avtorici lansko jesen na mednarodnem arhitekturnem bienalu Leonardo v Minsku prejeli diplomo Mednarodnega združenja evroazijskih zvez arhitektov (IAUA) s sedežem v Moskvi, ki je član Mednarodne zveze arhitektov (UIA) in strokovno pokriva celotno evro-azijsko regijo.

Julija letos sta bili Katrašnikova in Lipičnikova izbrani za dobitnici nagrade Big SEE Architecture Award 2020 v kategoriji oblikovanje pokrajine in urbanega prostora. Gre za mednarodno nagrado za oblikovanje, ki se podeljuje v Ljubljani in vključuje 19 evropskih držav. Med najnovejšimi nagrajenci v omenjeni kategoriji sta tudi projekta ureditve grajskega parka na Bledu krajinskih arhitektov Bruto in glavne tržnice na Ptuju s podpisom ARK Arhitektura Krušec.

Februarja prihodnje leto bosta avtorici mariborskega skate parka prejeli še posebno priznanje nemške oblikovalske nagrade. Govora je o German Design Award 2021, in sicer v kategoriji izjemna arhitektura urbanega prostora in infrastrukture. Za te nagrade se vsako leto poteguje okoli 11.000 projektov v raznih kategorijah. Letošnji nagrajenci še niso objavljeni na njihovi spletni strani. Lani pa je bil med nagrajenimi G Design z logotipom Mestne občine Ljubljana.

“Priznanja s tako različnih koncev sveta nama kažejo, da sva na pravi poti, in da to, kar počneva, počneva dobro. Zmeraj poskušava najti novo pot, vezno nit, vnesti v projekte dušo in srce ter hkrati gledava v prihodnost za dobrobit bodočih generacij in širše javnosti,” sta za STA povedali Katrašnikova in Lipičnikova.

 

STA
arhiv DOSTOp.si
ikona snemalec arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button