KulskoŽivljenjski slog

Vegetarijanstvo: kaj je o njem mislil veliki Nikola Tesla?

Nikola Tesla je pogosto cenjen kot eden najbistrejših umov zadnjih dveh stoletij, najbolj znan po svojih vizionarskih inženirskih zamislih in zasnovi sodobnega sistema oskrbe z izmeničnim tokom. Tako kot mnogi ostali vidiki njegovega življenja, pa je bil poseben tudi njegov vidik do prehranjevanja.

Skozi večji del svojega odraslega življenja Nikola Tesla še ni bil posebej strasten glede zdravega življenjskega sloga. Spil naj bi ogromno kave, izdatno kadil, jedel je tudi meso. Skozi leta pa se je vedno bolj posvečal svoji prehrani in sčasoma postal vegetarijanec.

Vedno bolj se je oddaljeval od mesne diete. To je postopoma zamenjal z ribami, nato pa je skoraj popolnoma izločil še te, in izbral vegetarijanstvo. Zdi se, da je njegova odločitev temeljila na zdravju in dobrem počutju. Ob tem pa je potrebno izpostaviti tudi njegovo skrb za kmetijstvo in varovanje okolja.

zelenjava
Nikola Tesla se je odločil za brezmesno prehrano.

Za The Century Illustrated Magazine je Tesla leta 1900 zapisal takole: “Glede na splošna načela je vzreja goveda kot sredstva za zagotavljanje hrane sporna, ker mora v zgoraj razloženem smislu nedvomno težiti k dodajanju mase z “manjšo hitrostjo”. Vsekakor je bolje gojiti zelenjavo in zato menim, da je vegetarijanstvo hvalevreden odmik od naših ustaljenih barbarskih navad“.

Dodal je še: “Da se lahko preživljamo z rastlinsko hrano in vzorno opravljamo svoje delo, ni teorija, ampak dobro dokazano dejstvo. Številne rase, ki živijo skoraj izključno na zelenjavi, so vrhunske postave in moči“. Poleg tega je po bolezni svoje sestre opustil tudi kajenje in se odrekel celo svoji ljubi kavi.

Če je ne moreš piti pa naj vsaj diši?

Njegova ljubezen do kave pa je bila tako močna, da naj bi si tudi po tem, ko jo je nehal piti, ob vsakem obroku naročil skodelico kave, da je lahko vsaj vohal njeno aromo. Ni popolnoma jasno, zakaj se mu je kofein proti koncu življenja tako zameril, a v enem izmed svojih zapisov je predvidel, da bodo tovrstna poživila v naslednjem stoletju izgubila svojo priljubljenost.

Nikola Tesla, kava
Glede upada priljubljenosti kave se je veliki um nekoliko uštel.

In kaj so o vegetarijanstvu menili drugi?

Nikola Tesla ni edini priznani genij te dobe, ki se je odločil za vegetarijansko prehrano. Albert Einstein je bil večji del svojega življenja vsejed, a je kakšno leto pred smrtjo leta 1955 prešel na vegetarijanstvo.

Kaj pa sicer? Za brezmesno prehrano naj bi se odločili tudi ostali tako ali drugače znani nadarjenci, kot so Pitagora, Leonardo da Vinci, Mahatma Gandhi, Franz Kafka in Lev Tolstoj.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button