DeloKulsko

Delo od doma vs. delo v pisarni

Katere so prednosti dela izven klasične pisarne?

Delo izven klasične pisarne je čedalje pogostejša oblika opravljanja dela. Katere prednosti prinaša tovrstno delo za podjetnike in zaposlene?

Višja stopnja produktivnosti

Raziskava Gallup study State of the American Workplace je preučevala zaposlene, ki 60-80 % časa delajo od doma (ali kje drugje). Izkazalo se je, da so le-ti bolj produktivni od tistih, ki v pisarni delajo vse dni.

Oddaljeni zaposleni pomenijo znižanje stroškov za podjetje

Več kot je v podjetju zaposlenih ljudi, ki vsaj delno delajo od doma, višji so prihranki na račun opreme, pisarniškega materiala in drugo. Leta 2013 je podjetje American Express preučevalo, kolikšni so prihranki na račun oddaljenih zaposlenih. Ugotovilo je, da je na račun tovrstnega dela letno prihranilo 10-15 milijonov dolarjev.

Manj motenj med delom

Veliko zaposlenih se lažje skoncentrira pri delu, če delajo od doma. Sploh v podjetjih, kjer v eni pisarni dela večje število ljudi, lahko zaradi tega prihaja do številnih motenj s strani drugih sodelavcev. Pri oddaljenem delu pa si zaposleni lahko zagotovi take okoliščine, ki ga kar v največji meri podpirajo pri opravljanju dela.

Manjše onesnaževanje okolja in prihranek na času

Vsakodnevna vožnja na delovno mesto in domov velikega števila ljudi pomembno prispeva k onesnaževanju okolja. Zato na dolgi rok lahko povečan delež ljudi, ki bodo delo opravljali od doma, pomembno prispeva k zmanjšanju tovrstnih emisij v okolje.

Poleg tega je tudi za tiste, ki delo opravljajo od doma ali kje drugje, olajšanje, da se jim ni treba vsakodnevno voziti v največji gneči v oddaljene kraje. To jim pomeni pomemben prihranek časa in živcev.

Oddaljeno delo pripomore k bolj zdravem življenju

Pri klasičnem 8 ali več urnem delavniku, pri čemer je vključena še vožnja na delo in z njega, si marsikdo težko vzame čas za rekreacijo. Tisti, ki pa delajo izven podjetja, si lahko čas organizirajo po svoje. Tako tovrstne dejavnosti lažje vključijo v svoj urnik.

Raziskava je pokazala, da 45 % oddaljenih zaposlenih v povprečju spi več ur na noč kot tisti, ki delajo v pisarni. 35 % se jih rekreira v večji meri, 42 % pa jih bolj zdravo jé.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMladi podjetnik (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button