Življenjski slog

Želiš dobre ocene? Poskrbi, da boš dovolj spal

Če ti na faksu ne gre ali pa ne bo šlo najbolje, poskušaj izboljšati svoje spalne navade. Profesorji na eni od ameriških fakultet so namreč dokazali, da dosegajo tisti, ki redno in dovolj spijo, v povprečju boljše ocene.

Raziskavo so naredili profesorji na Tehnološkem inštitutu Massachusettsa iz ameriškega mesta Cambridge in jo objavili v strokovni reviji Science of Learning. Kot so ugotovili, dosegajo v povprečju boljše ocene na izpitih tisti študenti, ki redno in dovolj spijo. Študenti, ki so vsako noč spali po šest ur in pol, so dosegali za 50 % nižje ocene kot pa tisti, ki so v povprečju spali le uro dlje.

Ne, pravočasen odhod v posteljo le na večer pred velikim izpitom ne zadošča – dovolj je treba spati več noči zapored.

Večje presenečenje kot količina spanja, je bila ugotovitev, da je treba iti za dobre ocene spat pred 2. uro ponoči. Tistim, ki so legli v posteljo po tej uri, namreč tudi zadostnih sedem ur spanca ni pripomoglo k boljšim ocenam. Prav tako ni bilo nobenih koristi, če so spali dlje le noč pred izpitom.

Sto študentov so spremljali ves semester

Do teh rezultatov so raziskovalci prišli tako, da so sto študentov opremili s pametno zapestnico, ki je 24 ur dnevno in vse dni v tednu merila njihovo telesno aktivnost. Po zaključenem semestru so preverili rezultate.

Namen raziskave je pravzaprav bil dokazati, da k boljšim ocenam pripomore fizična aktivnost. Zato so četrtino študentov v času trajanja poskusnega semestra poslali na dodaten športni tečaj. A med temi in tistimi, ki se niso dodatno ukvarjali s športom, niso dokazali nobene razlike, kar je med raziskovalci prineslo malo razočaranja.

Pomembna pa je tudi kakovost spanca in ne le količina. Tisti, ki so vsako noč spali približno enako dolgo, so namreč na izpitih dosegali boljše rezultate od tistih, pri katerih je količina spanca nihala od ene noči do druge, pa čeprav so na koncu v povprečju oboji spali enako dolgo.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button