Življenjski slog

To so moški telesni tipi, ki so ženskam najbolj privlačni

Če si moški, lahko vprašaš partnerko kakšen tip moškega telesa se ji zdi najbolj privlačen. Če omeni karkoli drugega kot izklesane in naoljene mišice, to morda dela, da ne prizadene tvojih čustev.

Na Univerzi Griffith v Queenslandu so izvedli raziskavo, s katero bi ugotovili, kateri je tisti tip moškega telesa, ki privlači največ žensk. Študija je bila v osnovi namenjena ugotavljanju, kakšen pomen pri telesni privlačnosti moških igra njihova fizična moč.

Fotografije moških trupov so pokazali skupinam žensk, te pa so nato ocenile prikazano privlačnost in fizično moč. Prikazani moški so bili vse od “običajnih” študentov pa do posameznikov, ki resno trenirajo petkrat na teden.

moško telo, telesni tip, telo, privlačnost, ženske, Proceedings of the Royal Society B
Kako bi ocenil/a privlačnost tega telesca?

Kdor bi izklesano telo na zgornji sliki označil za neprivlačno, bi se znašel v resni manjšini. Nobena izmed vprašanih sodelujočih namreč ni ocenila, da bi bila moška telesa brez izrazitih mišic bolj privlačna od izklesanih teles.

Zares enotno mnenje: najprivlačnejši moški so močni

Avtorji so podobne rezultate sicer pričakovali, a jih je resnično presenetilo, da so bila mnenja tako zelo enotna. Niti ena izmed 160 vprašanih šibkejših ali izrazito bolj ženstvenih teles ni ocenila kot bolj privlačnih.

Najbolj je na oceno privlačnosti vplivalo dojemanje fizične moči prikazanih na slikah. Moški, ki so jih sodelujoče dojemale kot najmočnejše, so predstavljali 70 odstotkov najbolj privlačnih moških.

moško telo, telesni tip, telo, privlačnost, ženske, Proceedings of the Royal Society B
Po nadaljnji analizi so raziskovalci ugotovili, da imajo ženske najraje visoke in vitke moške.

Raziskava, objavljena v Proceedings of the Royal Society B nasprotuje ideji, da so moški nasprotnemu spolu privlačni samo do točke, ko ne delujejo že preveč mišičasto – prevelike mišice glede na študijo skorajda ne obstajajo.

Vsi po uteži in v fitnes?

Če nimaš povsem izklesanega telesa, pa to ne predstavlja nobenega razloga za skrb. Zelo malo verjetno je, da partnerja v resničnem življenju izbereš samo na podlagi videza njegovega trupa. Zaradi majhnega števila udeleženih v raziskavi pa bodo v prihodnje potrebne še dodatne raziskave.

Druge raziskave so istočasno pokazale, da so ženskam bolj všeč ženstveni obrazi – teh pa običajno ne najdemo na vrhu izjemno izklesanih trupov. Tako privlačnost ostaja relativna.

Kot zanimivost pa morda še to – tudi moške s prekomerno telesno težo so sodelujoče ocenile kot bolj privlačne, ko so ti oddajali vtis moči. Očitno je ženskam bolj kot sama postava pomembno to, da moški kaže moč.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button