Kulsko

Kako ti tvoji hišni ljubljenčki povejo, da te imajo radi

Hišnim ljubljenčkom pogosto izkazujemo ljubezen tako, da jih malo pocrkljamo, jim damo kak priboljšek več ali pa jim dovolimo na posteljo, kljub temu, da smo že vsaj stokrat rekli, da tam nimajo kaj iskati. Kako pa oni izkazujejo svojo ljubezen do nas?

Morda hišni ljubljenčki ne morejo govoriti, vendar to še ne pomeni, da ti ne morejo povedati, kako zelo jim je mar zate! Od psov in muck do ptic in morskih prašičkov – vsi imamo veliko ljubezni do naših kompanjonov. In oni je imajo seveda do nas.

Psi in njihove očke

Saj veš, ko ležiš na kavču in gledaš Netflix, tvoj pes pa ti položi glavo v naročje in se ti globoko zazre v oči? To je izraz za “rad te imam, človek!” Tako kot ljudje tudi psi za komunikacijo uporabljajo govorico obraza in telesa. Z dolgim in intenzivnim očesnim stikom ti pes pokaže, da ti zaupa in izkazuje naklonjenost.

Pasji pogled pomeni več, kot si sprva lahko predstavljamo. (vir)

Mucke pa počasi mežikajo

Za mucke je počasno mežikanje gesta sprejemanja in tolažbe. Mačke to počnejo z drugimi mačkami, saj je v mačjem svetu zapiranje oči pred drugo mačko znak zaupanja. S počasnim mežikanjem jim lahko vrneš kompliment in jim poveš, kako zelo jih imaš tudi ti rad.

Kdor gleda skozi mačje oči, dobi prikupen mežik nazaj. (vir)

Morski prašički – pevske dive

Morski prašički so zelo glasni in bodo v znak naklonjenosti oddajali vse vrste piskanja, cviljenja in celo nekaj zvokov, podobnih mrčesu. Morda bo zvenelo, kot da pojejo, zato naj bo to tvoja osebna ljubezenska pesem.

Kdo bi vedel, da so morski prašički prave pevske dive? (vir)

Papige so kar precej direktne

Papige in druge pametne ptice so znane po tem, da posnemajo človeški govor. Ne gre le za “papagajsko” povzemanje slišanega, temveč lahko razumejo tudi čustva, ki se skrivajo za besedami. Nekatere ptice lahko posnemajo vesele ali ljubeče zvoke, ki jih slišijo od svojih lastnikov, nekatere pa so celo dovolj pametne, da lahko rečejo: “rad te imam”.

Očitno nam papige res sporočajo točno to, kar rečejo in ne zgolj posnemajo zvoke. (vir)

Zajčki se odzovejo na klic

Seveda psi zvesto pridejo, ko jih pokličeš po imenu, včasih, kadar želijo, pridejo tudi mačke. Toda, ali si vedel, da se lahko tudi kunci naučijo odzivati na tvoje klice? Zajci se naučijo navad in glasov svojih človeških kompanjonov in bodo stekli, ko bodo v bližini njihovi najljubši ljudje.

Podobno kot psi, se tudi zajčki odzovejo na klic. Vendar zgolj, ko te imajo dovolj radi. (vir)

Želvice pa so za zabavo

To je nekoliko težje opisati, vendar vodne želvice prav tako hrepenijo po interakciji, kadar ne hrepenijo po kozicah. Všeč jim je, ko sedimo ob njihovem velikem akvariju in se z njimi igramo. Kako želve izkazujejo ljubezen? Morda ni očitnih znakov, a kot lastnik tega hišnega ljubljenčka boš pri njih to takoj opazil.

Želvice so res družabna bitja in to rada pokažejo. Če te imajo rade, seveda. (vir)

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button