Kulsko

Mačke niso brezčutne in to je znanstveno dokazano

Mačke se obnašajo, kakor želijo in počnejo, kar želijo. Zato ljudje, ki so navajeni na ljubezen psov, dobijo občutek, da mačkam za lastnike ni mar, čeprav ljubezen le izkazujejo na nekoliko drugačen način. Končno je namreč znanstveno dokazano, da se mačke na svoje lastnike navežejo.

Vemo, da se ljudje radi delijo na ljubitelje psov in ljubitelje mačk. Predvsem od ljubiteljev psov radi slišimo, da mačkam zaradi svojega obnašanja ni mar za svoje lastnike. A nova raziskava je potrdila, da gre samo za mit in mačke svoje ljubezni enostavno ne izkazujejo na enak način kot psi.

Ljudi pa ne moremo kriviti za širjenje tega mita, saj se res velikokrat obnašajo, kot da jim ni mar. Psi so načeloma prijazni, zvesti in ubogljivi, zato se jih da tudi veliko lažje naučiti, kaj lahko počnejo, kaj pa ne. Mačke pa so poglavje zase, saj običajno počnejo, kaj želijo. Treniranje s kaznijo nanje ne učinkuje, zato jim zelo težko dopoveš, da nekaj počnejo narobe. Edini trening, ki ima nanje vsaj delen učinek, je z nagrado – nagrajevanje dobrega početja s priboljški.

psi, navezanost, lastniki, navezanost na lastnike, navezanost živali, hišne živali, mačkam ni mar, mit o mačkah, zmote o mačkah, ljubitelji mačk, ljubitelji psov, živali se navežejo na lastnike, ljubezen mačk, ljubezen do mačk
Mačke in psi imajo različno vedenje, a to ne pomeni, da so psi na lastnike bolj navezani.

Mačke se na lastnike navežejo enako kot psi

A kljub razlikam se na lastnike navežejo enako močno kot psi. Navezanost mačk na svoje lastnike je bila dokazana v letošnji raziskavi, izvedeni na Oregon State University. V njej so testirali okoli 100 mačk in njihovih lastnikov.

Najprej so izvedli raziskavo z mladimi muckami (3-8 mesecev starosti). 70 muck so postavili v sobo s svojimi lastniki. Tam so bili dve minuti, nato pa so jih lastniki zapustili za naslednji dve minuti. Ko so se vrnili, sta skoraj dve tretjini mačk pokazali takojšnje znake navezanosti na svoje lastnike. Enak proces so ponovili še z 38 odraslimi mačkami, pri čemer je bil rezultat skoraj enak.

psi, navezanost, lastniki, navezanost na lastnike, navezanost živali, hišne živali, mačkam ni mar, mit o mačkah, zmote o mačkah, ljubitelji mačk, ljubitelji psov, živali se navežejo na lastnike, ljubezen mačk, ljubezen do mačk
Psi ti bodo ljubezen izkazali z navdušenjem, ko te vidijo, mačke pa se bodo raje ulegle na tvojo roko in predle.

Kaj sploh pomeni, da so živali na lastnike navezane?

Mačke so navezanost pokazale tako, da so lastnike pozdravile in kazale znake, da so zaradi njih pod manjšim stresom. Pod stresom so bile, ker so bile postavljene v novo situacijo, v neznano sobo. Če imaš mačko, ti je verjetno znano, da pri tebi išče oporo, ko je v stiski. Tako morda ne kažejo navezanosti enako kot psi, kljub temu pa se jih večina naveže na lastnika.

Kar se tiče ostale tretjine mačk, pa rezultati še vedno ne pomenijo, da na lastnike niso navezane. Kot vemo, se mačke namreč obnašajo, kot želijo in morda te naklonjenosti v času raziskave niso želele pokazati. Nekatere pa se na lastnika morda res ne bodo navezale, a tako se lahko obnašajo tudi druge živali, ne le mačke. To pravzaprav samo pomeni, da bodo živali pri tebi ostale, ker jim daješ hrano in udobje, ne pa, ker bi te imele rade.

 

DOSTOP.si / MK
Pexels

Sorodni članki

Back to top button