Kulsko

Razkrita skrivnost pošasti iz Loch Nessa?

Ogromne jegulje so najverjetnejša razlaga za javljena videnja skrivnostne pošasti iz Loch Nessa na Škotskem, je razvidno iz danes objavljenih analiz DNK, ki so jih opravili biologi. V vzorcih so namreč odkrili številne sledi DNK jegulj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znanstveniki so iz jezera Loch Ness vzeli več sto vzorcev vode in jih analizirali. Odkrili so številne ostanke DNK, ki pripada jeguljam, a nobenega, ki bi odgovarjal DNK plazilcev. Je pojasnil vodilni genetik pri raziskavi Neil Gemmell z Univerze Otago na Novi Zelandiji.

Pošast iz Loch Nessa bi lahko bila samo jegulja.

Med vzorci je bilo tudi nekaj ostankov DNK, ki ga niso mogli točno določiti, a niso našli nikakršnih dokazov o pleziozavrih, ki so podobni bitju, ki naj bi domnevno živelo v jezeru.

Ljudje bodo kljub zadnjim odkritjem po prepričanju Gemmella še vedno verjeli v pošast. “Še vedno ostaja element dvoma,” je dodal. Sam sicer ne verjame v Nessie, je pojasnil.

Legende o Nessie v ogromnem 230 metrov globokem jezeru segajo v 6. stoletje, ko naj bi pošast prvič videl sveti Kolumban, ki naj bi zver celo ukrotil.

Po podatkih škotske turistične agencije Visit Scotland so pošast iz jezera doslej videli več kot tisočkrat.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button