Kulsko

Radio Študent bo poskrbel, da bo Alan Ford oživel

Letos mineva pol stoletja od izida prvega dela danes kultne stripovske serije Alan Ford. Stripovskemu junaku se bodo z branjem v živo v dvorani Komuna CUK Kino Šiška poklonili špikerji in tehniki Radia Študent.

Špikerji in tehniki Radia Študent se bodo v branju stripa v živo preizkusili že tretje leto zapored. Obiskovalci dogodka bodo tokrat na velikem platnu lahko spremljali posamezne odseke iz kultnega stripa Alan Ford. Oživili jih bodo glasovi, glasbene podlage in zvočni efekti. “Stripi še nikoli niso izpadli bolj filmsko,” napovedujejo pri Radiu Študent.

Izbrali so 50. epizodo, ki razkriva, kako se je detektivska ekipa TNT združila in kaj so njeni člani počeli pred tem.

Strip Alan Ford je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci. Zanimivo je, da je skupina agentov s tajnim imenom Skupina TNT pravzaprav revna, njeni člani pa so vselej lačni. Prevažajo se z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporabljajo zarjavelo in razpadajoče orožje brez streliva. Med člani Skupine TNT, ki jo vodi Številka 1, starec v invalidskem vozičku, so ob Alanu Fordu še obubožani angleški plemič Sir Oliver, izumitelj Grunf in pomožni vodja Debeli Šef. Skupino TNT dopolnjujeta še vedno bolehni Jeremija in kompleksov poln Bob Rock.

Italijanski strip z izjemno popularnostjo v državah nekdanje Jugoslavije

Avtorja slovitega stripa sta Italijana – scenarist Luciano Secchi in risar Roberto Raviola. V stripovskemu svetu bolj znana kot Max Bunker in Magnus. Strip se je mnogim vtisnil v spomin z izvrstnimi citati, ki jih je v “purgersko” hrvaščino po mnenju mnogih odlično priredil prevajalec Nenad Brixy. Zanimivo je, da je strip izjemno popularnost doživel prav v državah nekdanje Jugoslavije. Po drugi strani pa ni bil nikoli preveden v angleščino. Ta fenomen je v delu Cvetličarna v hiši cvetja razdelal Lazar Džamić.

Med večnimi ciničnimi citati iz Alana Forda je denimo “Kdor spi, ni buden.”, “Bolje izdati knjigo kot prijatelja.” Ali pa epitaf “Tu ležim, ti stojiš, a bolje bi bilo, da ležiš ti in stojim jaz.”

Strip je izhajal tudi v slovenščini, za priredbo 51 delov pa je poskrbel Branko Gradišnik.

Od konca maja se je z zgodovino Alana Forda mogoče pobližje seznaniti tudi na razstavi v Narodni galeriji z naslovom Alan Ford teče častni krog. Na ogled je 162 originalnih stripovskih tabel, ki so nastale med letoma 1969 in 1975 oz. od 1. do 75. epizode. Ljubljanska razstava je trenutno največja svetovna postavitev originalnih tabel stripa, leta 2017 so jih v Rimu predstavili le 30.

 

 STA
 Pexsels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button