KulskoŠportZdravje

Po telovadbi na pivo

Če spijemo pivo po športni aktivnosti, je to koristno za naše zdravje.

Za svoje telo lahko poskrbimo na različne načine. S pravilno prehrano, redno telovadbo in tudi s pivom. V zmernih količinah, seveda.

Znanstveniki so prišli do zanimivega odkritja, ki pravi, da je steklenica piva, ki jo spijemo po igranju nogometa, dobra za naše zdravje. Ko se boš naslednjič podil po zelenici, pretekel nekaj krogov ali odigral partijo golfa, si torej lahko brez slabe vesti odpreš pivo.

Pri telovadbi je izrednega pomena, da svoje telo redno hidriramo. Španski znanstveniki iz univerze v Granadi so ugotovili, da nam pivo pomaga ohranjati tekočino v telesu bolje kot voda. Mehurčki v pivu oz. ogljikov dioksid odpravijo občutek žeje, ogljikovi hidrati pa nadomestijo izgubljene kalorije in povrnejo energijo.

Profesor Manuel Garzon je do teh ugotovitev prišel z zanimivim eksperimentom. Skupini petindvajsetih študentov je naročil, da izvaja fizično naporne vaje. Vaje so potekale na tekalni stezi ob zelo visokih temperaturah, ki so segale tudi do 40°C. Polovica študentov je za osvežitev prejela vodo, medtem ko so drugi prejeli enako količino piva. Po končani vadbi so jim izmerili stopnjo hidriranosti, možnosti osredotočenja in fizične sposobnosti. Učinek rehidracije je bil boljši pri tistih, ki so pili pivo.

Da ima pivo odličen učinek pri ponovni hidraciji telesa, je dejal tudi kardiolog Juan Antonio Corbalan, ki je nekoč sodeloval z nogometaši Real Madrida in špansko košarkarsko reprezentanco. Prav tako ima pivo pozitivne učinke na preprečevanje razvoja srčnih bolezni, demence, Parkinsonove bolezni in sladkorne bolezni.

Pri pitju piva po telovadbi je kljub temu treba biti previden. Če z vadbo začnemo že dehidrirani, pivo situacijo le še poslabša. Alkohol ima namreč diuretični učinek, kar pomeni, da poveča količino tekočine, ki jo telo izgubi z uriniranjem.

Med športniki se je kot način hidriranja telesa uveljavilo nealkoholno pivo oz. pivo z nizko vsebnostjo alkohola. Takšno pivo torej nima nivoja alkohola, zaradi katerega moramo petkrat na stranišče, a je vseeno pivo. Marsikdo se strinja – boljše to kot samo voda.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button