Zdravje

Krvnih bolezni v Sloveniji vse več: značilni simptom huda utrujenost

Pojavnost krvnih bolezni je v Sloveniji vsako leto višja. Krvne bolezni in krvni rak se pojavljajo pri vseh starostih, simptomi pa so splošni, zato je pot do diagnoze včasih dolga. Eden od značilnih simptomov je huda utrujenost, pojasnjujejo strokovnjaki. Kakovost zdravljenja in dostop do najnovejših zdravil sta v Sloveniji sicer nadpovprečna.

Postavljanje diagnoze krvnih bolezni je lahko zelo zahtevno

Po besedah specialistke internistične onkologije Jane Pahole so limfomi skupina bolezni, ki jo lahko spremljajo zelo različni simptomi in znaki. Značilne so povečane bezgavke, zato lahko bolniki občutijo bolečino na vratu, pod pazduho, v dimljah.

Specialistka internistike in hematologije Irena Preložnik Zupan je pojasnila, da je najbolj značilni simptom krvnih rakov huda utrujenost. Poleg tega pa je naštela še hujšanje, izgubo apetita in izrazito nočno znojenje. Posamezne bolezni pa lahko bolnikom sicer povzročajo še druge težave.

Pri krvnih rakih in krvnih boleznih je po njenih besedah zelo pomembna preiskava krvne slike, ki zdravnikom pomaga pri postavljanju diagnoz. Preiskavo krvne slike lahko opravimo samoplačniško za le nekaj evrov ali pa se orbnemo na osebnega zdravnika.

Veliko vlogo pri diagnosticiranju krvnih rakov in drugih bolezni imajo ravno družinski zdravniki, ki so prvi stik bolnika z zdravstvenim sistemom, prav tako običajno posameznike spremljajo skozi daljše časovno obdobje. Postavljanje diagnoz je lahko zelo zahtevno. Nekateri bolniki svoje simptome in zdravstvene težave opišejo zelo dobro, drugi pa slabše.

Direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic izpostavlja pomen zgodnje diagnostike. Po pogovoru z bolniki v društvu namreč opažajo velike razlike med tistimi, ki so jim diagnozo postavili razmeroma hitro, in tistimi, ki so jim diagnozo postavili pozno. Slednji se v bolnišnici pogosto zdravijo daljši čas, zdravljenje pa je bolj naporno.

Za zdravljenje v Sloveniji je dobro poskrbljeno

Specialist hematologije Samo Zver ocenjuje, da je za bolnike s krvnimi boleznimi v Sloveniji dobro poskrbljeno. Dostopnost do zdravljenja je tako dobra, prav tako dostopnost do novih zdravil, ki je boljša kot v večini evropskih držav.

Poti do diagnoze so včasih dolge in da bi bilo treba bolnikom sistemsko omogočiti dostop do psihosocialne pomoči, pa tudi rehabilitacije. V združenju bolnikov z limfomom in levkemijo sicer omogočajo nekatere podporne programe za bolnike. Med drugim je izpostavila portal posvetuj.se, kjer bolnikom in svojcem s krvnimi bolezni in rakom nudijo brezplačno podporo izkušenih psihologov in kliničnih dietetikov.

Pomoč bolnikom nudijo tudi v Društvu bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije. Po besedah predsednice Jožice Filipčič bolnike povezujejo z drugimi bolniki za izmenjavo izkušenj in pogovor, ob dnevu krvnih bolezni pa mimoidoče osveščajo na stojnicah.

STA
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button