Zdravje

Umivanje obraza: kako se ga lahko lotiš najučinkoviteje

Se še spomniš dobrih starih dni, ko si za nego obraza potreboval samo vodo? Potem pa se je zgodila puberteta. Od takrat lahko vsako nepravilno negovanje kože vodi do neljubih "izbruhov". Preveri, kako lahko optimiziraš svoje umivanje obraza.

Ko gre za umivanje obraza, med ljudmi kroži mnogo neresnic in napačnih informacij. Različnim ljudem seveda ustrezajo različni tretmaji in izdelki, o splošnih pravilih umivanja obraza pa povzemamo nasvete dermatologinje dr. Jennifer MacGregor.

S kakšnimi gibi bi si moral umivati obraz?

Umivanja obraza se velikokrat lotimo preveč agresivno, saj mislimo, da bomo tako z njega bolje odstranili umazanijo. Najbolje je, če se umivanja lotimo z nežnim kroženjem po obrazu z blazinicami prstov. Tudi kasnejše brisanje z brisačo mora biti nežno.

Pri tem se moramo res izogibati grobosti in uporabe nepotrebnih pripomočkov, saj lahko s tem samo poškodujemo površino naše kože.

Ali je potrebno dvojno čiščenje?

Dvojno čiščenje obraza je proces, pri katerem kožo najprej očistiš z oljnim čistilcem, za tem pa še s čistilcem na vodni osnovi. Za to, da bi morali vsak večer podvojiti naše čiščenje, pa naj ne bi bilo dokazanih nobenih koristi.

Umivanje, obraz, nega, nega kože, osebna higiena, dr. Jennifer MacGregor, dvojno čiščenje, čiščenje obraza
Dvojno čiščenje je kot požar zajelo kozmetično industrijo.

Dvojnega čiščenja se morda loti ob priložnostih, ko si cel dan preživela namazana z ličili. Pri izbiranju kozmetičnih izdelkov za izvedbo čiščenja pa moraš upoštevati svoj tip kože. Prav tako je pomembno, da se čiščenja ne lotevaš preveč zagreto in prepogosto, saj lahko s tem porušiš ravnovesje svoje kože in povzročiš nepotrebno draženje.

Ali potrebujem za umivanje obraza kakšne posebne pripomočke?

Na trgu se nenehno pojavljajo izdelki, ki naj bi jih potrebovali za optimalno nego kože. Za učinkovito nego obraza pa v osnovi ne potrebuješ nobenih pripomočkov.

Umivanje, obraz, nega, nega kože, osebna higiena, dr. Jennifer MacGregor, dvojno čiščenje, čiščenje obraza
Če se vseeno ne moreš upreti nakupu, si za nego obraza privošči kakšne pripomočke za masažo obraza.

Večkrat se umijem, boljše je?

Prekomerno umivanje obraza torej ni zaželeno. Dr. MacGregor priporoča, da obraz umiješ enkrat ali maksimalno dvakrat na dan. Zvečer obraz umij preden nanj naneseš izdelke pred spanjem, zjutraj pa je dovolj (v primeru, da na obrazu ni ostankov večerne kozmetike), če nanj naneseš samo kremo z zaščitnim faktorjem.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button