Kultura

Začenja se 13. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation

13. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma se danes in jutri začenja v družbi več sto otrok: s projekcijami za šolske skupine na mariborskih šolah, v Narodnem domu in Vetrinjskem dvoru. Program odprt za javnost, ki bo potekal do sobote v Vetrinjskem dvoru, odpirajo v četrtek, 9. novembra s tematskim sklopom Človekove pravice in otvoritvijo razstave Legenda o Zlatorogu v družbi avtorjev Lee Vučko in Damirja Grbanovića.

Več sto otrok iz različnih mariborskih osnovnih šol bo danes in jutri v okviru šolskih projekcij 13. festivala Enimation in Kulturnega dnevnika Narodnega doma Maribor dobilo vpogled v 89 kratkih filmov z vsega sveta, ki jih je selekcijska ekipa izbrala v letošnji tekmovalni program festivala. Ta je razdeljen v tri starostne kategorije:

  • MINI (do 10. leta),
  • MIDI (od 11. do 14. leta) in
  • MAXI (do 18. leta), ki so razdeljene na mednarodni ter slovenski izbor.

Za nagrado Mali slon se bodo filmi potegovali tudi v okviru posebnih tematskih sklopov na temo človekovih pravic – program je razdeljen v projekciji za otroke in mlade. Slednji bo za javnost na ogled v četrtek, ob 16. in 17. uri, projekcijama pa bo sledila otvoritev razstave Legenda o Zlatorogu v družbi avtorjev Lee Vučko in Damirja Grbanovića.

Tekmovalni program si lahko brezplačno ogledate v Vetrinjskem dvoru v petek, od 16. ure. Ogledali si bomo filme iz sklopa MAXI, filme z delavnic za mlade Film Smoothie Filmskega društva Film Factory in večerni koncert mladih glasbenikov Sokijeve bobnarske šole. Sobota bo v znamenju filmske ustvarjalnosti otrok, saj bodo od 13. ure naprej v Vetrinjskem dvoru na sporedu brezplačne projekcije sklopov MINI in MIDI ter filmov, nastalih v okviru šole animiranega filma Enimation. Zaključek festivala s podelitvijo nagrad in projekcijo zmagovalnih filmov bo v soboto, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru. Dobitnike nagrad bo izbirala žirija v sestavi Lea Vučko, Damir Grbanović in Domen Rupnik.

“Enimation je verjetno v svetu bolj prepoznan kot doma”

Festival z leti dobiva vedno bolj mednarodno noto in prepoznavnost. “Enimation je verjetno bolj prepoznan v svetu kot lokalno. S tem, ko smo vključeni v mrežo Youth Cinema Network, ki povezuje več kot 30 festivalov, organizacij in freelancerjev, ki se ukvarjajo s filmsko in medijsko vzgojo ter spodbujajo mlade k ustvarjanju filmov, so vsekakor močno vpeti v mednarodno dogajanje na tem področju,” poudarja programska vodja Hana Repše.

Hana Repše, Enimation
Programska vodja festivala Hana Repše

“Filmsko produkcijo, nastalo v šoli animiranega filma Enimation school predstavljajo po vsem svetu. Ravno prejšnji konec tedna je dijakinja Iza Zorko obiskala festival Koolifilm v Talinu (Estonija), kjer je s filmom Saint prišla v ožji izbor 6 najboljših filmov. Kratek animirani film Faluteki, ki so ga pri nas ustvarili 4 dijaki hrvaških oblikovnih šol na dijaški praksi, pa je prejel eno izmed nagrad festivala,” je še povedala Hana Repše. Oba omenjena filma si boste lahko ogledali tudi v tekmovalnem programu festivala Enimation.

V sklopu mednarodnega sodelovanja se bo sodelavka festivala Ajda Varl konec novembra udeležila festivala Novemberfestivalen na Švedskem. Varlova je za festival Enimation z mariborsko mladino letos izbirala filme za tematska sklopa Človekove pravice, ki bosta na sporedu festivala pojutrišnjem.

»Septembra so se izvajale ustvarjalne delavnice v sodelovanju z MKC Maribor, Društvom za razvoj filmske kulture, Zavodom MARS Maribor, KI-delavničnim studiom in Kulturnim inkubatorjem. Tam smo skozi delavnico ‘mladi selektorji za mlado filmsko publiko’ pogledali številne prispele filme mladih ustvarjalec iz celega sveta. Skozi pogovore smo sestavili selekcijo dveh kategorij: prva je primerna za mlajše gledalce in predstavlja filme mlajših ustvarjalcev, ki se med drugim ukvarjajo s temami, kot je ´pravica do sladice´; druga pa je primerna za mladino, saj predstavlja filme mladih, ki so se veliko ukvarjali predvsem z globalnim segrevanjem in ozaveščanjem o pomembnosti varovanja okolja,« je povedala Ajda Varl.

Program festivala

7. – 17. november 2023

Projekcije in delavnice za šolske skupine, Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, po šolah

9. november 2023

16.00 Tematski tekmovalni program, Človekove pravice, za otroke, 19’26’’, Vetrinjski dvor
17.00 Tematski tekmovalni program, človekove pravice, za mlade, 31’52’’, Vetrinjski dvor
18.00 Otvoritev razstave Legenda o Zlatorogu in 13. festivala ENIMATION, Vetrinjski dvor

10. november 2023

16.00 MAXI filmarji, slovenski tekmovalni program, 15’, Vetrinjski dvor
16.30 MAXI filmarji, mednarodni tekmovalni program, 62’, Vetrinjski dvor
18.00 Film Smoothie, filmsko leto 2023, projekcija filmov z delavnic, 42’, Vetrinjski dvor
19.30 Koncert mladih glasbenikov Sokijeve bobnarske šole, Vetrinjski dvor

11. november 2023

13.00 MINI in MIDI filmarji, slovenski tekmovalni program, 45’, Vetrinjski dvor
14.00 MINI filmarji, mednarodni tekmovalni program, 38’, Vetrinjski dvor
15.00 MIDI filmarji, mednarodni tekmovalni program, 45’, Vetrinjski dvor
17.00 Enimation school, produkcija šole animiranega filma ENIMATION, 25’, Vetrinjski dvor
18.00 Zaključek festivala z razglasitvijo zmagovalcev, Vetrinjski dvor

12. november 2023

Predvajanje na spletu za mednarodno javnost, na facebook strani festivala.

Festival ENIMATION organizira Društvo za razvoj filmske kulture v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor. Festival nastaja s finančno podporo Mestne občine Maribor, Narodnega doma Maribor in Vetrinjskega dvora, JSKD in MKC Maribor. Partnerji festivala so Mednarodna mreža Youth Cinema Network, Mobilni Udarnik, Sokijeva bobnarska šola in Filozofska fakulteta UM, Oddelek za prevodoslovje.

Enimaton / ŽB
Gregor Salobir

Sorodni članki

Back to top button