Kultura

V Versajski palači bodo znova odprli zasebne sobe Marije Antoanete

Versajska palača bo ob praznovanju 400-letnice ponovno odprla zasebne sobe Marije Antoanete. Stanovanja, ki so jih obnovili, bodo javnosti spet na ogled od 27. junija. Obsegajo 100 kvadratnih metrov razkošnega bivalnega prostora, kjer se je zadnja francoska kraljica igrala s svojimi otroki in sprejemala prijatelje.

To je bil po pisanju francoske tiskovne agencije AFP zadnji del prenove zaselka z nizom stavb, vrtičkov in prehodov, ki je bil zgrajen stran od glavne palače. Kot je povedala Catherine Pegard, ki vodi palačo, prenova daje novo razumevanje zgodovine in je “izjemen povzetek zgodovine na nekaj kvadratnih metrih”.

Apartmaji Marije Antoanete vključujejo salon, knjižnico in sobo za biljard. Do tega “zatočišča” je prišla skozi skrivna vrata, ki so bila skrita v njeni uradni spalnici. Zgodovina Versajske palače, ki je lani sprejela skoraj sedem milijonov obiskovalcev, sega v konec leta 1623, ko je kralj Ludvik XIII. ukazal razširitev majhne lovske koče na 800 hektarjih površine.

“Namen obletnice je predvsem izraziti kontinuiteto zgodovine v Versaillesu zadnjih 400 let in pokazati, da bomo še naprej odpirali in obnavljali (dele palače) ter jih oživljali,” je povedala Pegard.

V palači pripravljajo tudi novo galerijo, posvečeno njeni zgodovini, ki jo bodo odprli septembra.

“V Versaillesu se delo nikoli ne konča,” je povedala Pegard, ki je od prevzema vodenja palače leta 2011 nadzirala več obnov, med drugim stanovanja Ludvika XV. ter stanovanja njegove najljubše ljubice Jeanne du Barry, ki je v središču novega filma, v katerem je zaigral Johnny Depp in so ga snemali v palači.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button