Kultura

Spletno predavanje: Avstro-Ogrska umetnost v 19. stoletju

V sredo, 15. aprila 2020, ob 18.00 vas Infopeka vabi na cikel predavanj iz umetnostne zgodovine. Tokrat je na sporedu Avstro-Ogrska umetnost.

Kot je napovedano že v naslovu, bo tema tokratnega predavanja Avstro-Ogrska umetnost v 19. stoletju. Po napoleonskih vojnah, Avstrija z zavezniki poskuša ustvariti novo (staro) Evropo in predvsem razmerja moči. Leta 1848 so se že kazali prvi znaki nemirov na obzorju in oblasti so na vse pretege poskušale nevšečnosti omejiti. Poleg cenzure in propagandne umetnosti, se je na Dunaju v drugi polovici stoletja začela gradbena vnema, ki je se je razširila po vsem cesarstvu, za sabo pa je pustila spomenike, kot so Ringstrasse in številne druge ikonične stavbe.

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

Avstro-Ogrska je po porazu s Prusi leta 1866 bila prisiljena spremeniti marsikatero politično odločitev. Notranja nacionalna trenja so pripeljala do dualizma leta 1867, saj so Madžari uspeli doseči to, kar leta 1848 v pomladi narodov niso uspeli. Za posledico so tudi drugi narodi v monarhiji začeli vse glasneje zahtevati pravico do avtonomije. Te razmere so še dodatno stopnjevale napetosti, kar se je zrcalilo tudi v umetnosti, ki jo bomo spoznavali naslednjič.

Povezava bo dostopna na dan dogodka na Facebook strani Galerije K18 in preko maila.

 

 Infopeka – Pekarna Magdalenske mreže
 Infopeka – Pekarna Magdalenske mreže

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button