Kultura

V igri za filmske pravice Doktor Živaga tudi Stanley Kubrick in Kirk Douglas

Za pravice za filmsko priredbo romana ruskega pisatelja Borisa Pasternaka Doktor Živago, napisanega leta 1956, naj bi se v preteklosti potegovala tudi priznana filmska ustvarjalca - igralec Kirk Douglas in režiser Stanley Kubrick. Po navedbah britanskega filmskega zgodovinarja Jamesa Fenwicka naj bi Kubrick Pasternaka za pravice prosil celo osebno.

Kultni ameriško-italijanski film, posnet leta 1965 po istoimenskem Pasternakovem romanu, z epsko ljubezensko zgodbo, postavljeno v čas oktobrske revolucije, bi lahko doživel tudi drugačno filmsko adaptacijo, piše britanski The Guardian.

Po Fenwickovem razkritju naj bi se za pravice potegovala tudi Kirk Douglas in Stanley Kubrick. Oba sta med drugim sodelovala pri vojni drami iz leta 1957 Steze slave in filmu Špartak. Prav uspeh filma Steze slave je Kubrick navajal v pismu, ki ga je poslal Pasternaku, kaže Fenwickovo razkritje. Film sta Douglas in Kubrick želela posneti v tedanji Sovjetski zvezi.

 

Po predlogi pa je nato leta 1965 nastal film v režiji Davida Leana. Ta je izpostavil intimno ljubezensko zgodbo med doktorjem Živagom in Laro, ki sta ju upodobila v Egiptu rojeni Omar Sharif in Julie Christie. Film se je s petimi oskarji in naslovno Larino pesmijo vpisal med klasike, večinoma pa je bil posnet v Španiji.

Pasternak je v romanu, ki se odvija v času nemirnih političnih razmer med 1. svetovno vojno in oktobrsko revolucijo opisal intelektualca, razpetega med dve ženski. Pasternak je za Doktor Živaga leta 1958 dobil Nobelovo nagrado za književnost. Nagrade za roman, ki so ga v tedanji Sovjetski zvezi označili kot antisovjetskega, takrat zaradi številnih zapletov ni prevzel.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec Movieclips Classics Trailers

Sorodni članki

Back to top button