Potovanje

Ste čez praznike mislili iti v Avstrijo ali Italijo? Poglejte kaki so tamkajšnji ukrepi

Avstrija bo zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostrila ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. V Italiji bodo med božičnimi in novoletnimi prazniki veljali strožji ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, da bi preprečili tretji val epidemije covida-19.

Kurz: cilj je omejiti turizem

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pravi, da želijo z doslednim režimom na meji zagotoviti, da turisti ali tisti, ki se bodo vrnili iz tujine, v državo ne bodo vnesli novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na novi koronavirus in če bo test negativen, bodo karanteno lahko končali. Ne bo pa več veljala izjema vstopa v državo brez karantene za vse, ki bodo predložili negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur.

Ukrep bo veljal za vse sosednje države, med njimi je tudi Slovenija. Glede na podatke Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) 14-dnevna incidenca za Slovenijo znaša 972. Kurz je pojasnil, da bo izjema veljala za službene poti in dnevne migrante, ne pa tudi za “silvestrovanja v Pragi ali obisk pri starših na Balkanu”.

Tarča ukrepa so migranti iz Balkana in Turčije

Zaposleni za čas karantene in čakanja na izvide testiranj po pisanju časnika Kurier ne bodo upravičeni do odsotnosti z dela. Tisti, ki bodo za praznike potovali v rizične države, bodo morali vzeti deset dni dopusta za karanteno.

Tarča ukrepa so predvsem tisti, ki bi za praznike potovali k sorodnikom na Balkanu ali v Turčijo. Ukrepi bodo zaradi pravoslavnega božiča veljali do 10. januarja. Avstrijska vlada želi na ta način preprečiti tretji val epidemije covida-19 po praznikih. Želijo preprečiti zlom avstrijskega zdravstvenega sistema, kjer so zaposleni številni z migrantskimi koreninami, še poročajo avstrijski časniki.

V avstrijskem notranjem ministrstvu so kasneje za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnili, da bodo omejitve ob ponovnem vstopu v Avstrijo veljale od 19. decembra letos do 10. januarja prihodnje leto, kar je povezano tudi s pravoslavnim božičem 7. januarja. Obvezna desetdnevna karantena bo veljala samo za tiste, ki bodo v državo vstopili, in ne za vse njihove družinske člane iz istega gospodinjstva.

Speranza: med prazniki prepovedano potovanje v tujino

Minister za zdravje Roberto Speranza je senat v Rimu nagovoril pred novim vladnim odlokom o zajezitvi širjenja virusa. “Nadaljevati moramo jasne in stroge ukrepe, da ne bi ogrozili doseženega v zadnjih tednih pri zmanjševanju števila okužb,” je dejal.

Pojasnil je, da naj bi med prazniki prepovedali potovanje v tujino in med deželami. 25. in 26. decembra ter 1. januarja pa bi naj omejili tudi potovanje med občinami. “Stike med ljudmi moramo kar se da omejiti,” je poudaril Speranza. Ob tem je še posvaril, da bo sicer januarja in februarja “pred vrati tretji val”.

Speranza ostalih ukrepov ni omenjal. Mediji pa poročajo, da namerava vlada ohraniti policijsko uro, omejiti družinska srečanja ob božiču, smučišča pa naj bi bila zaprta do začetka januarja.

Minister je tudi napovedal, da bo Italija kar se da hitro začela kampanjo cepljenja proti covidu-19. Po možnosti konec januarja prihodnje leto. Cepljenje bo brezplačno in prostovoljno. Rim je za 60 milijonov prebivalcev naročil 202 milijona odmerkov cepiva.

Italija je med najhuje prizadetimi evropskimi državami v pandemiji. Drugi val, ki je Italijo prizadel oktobra in novembra, se je sicer počasi začel umirjati. Speranza upad števila okužb med drugim pripisuje razdelitvi države na območja različnih barv glede na nevarnost tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button