Šport

Neapelj: Južnjaški šarm, z “unikatno” nastanitvijo!

Pred vrati je 30. poletna univerzijada, ki bo tokrat, ob 60. obletnici največjih študentskih športnih tekmovanj, v Neaplju. Tokratni slogan je "To be unique" oz. "Biti unikaten", kar upravičujejo v različnih pogledih. V prestolnico pokrajine Kampanja so že prišli prvi športniki, ki bodo tekmovali v športni gimnastiki.

Poletna univerzijada v Neaplju

Poleg orodnih telovadcev je na jugu Italije že ožji del slovenske odprave, ki so pripravili vse potrebno za prihod prvih športnikov. Italijani so se znova izkazali za precej ležerne organizatorje, ki stvari urejajo tik pred zdajci. Akreditacijski postopki so za enkrat dolgi, potrebno je veliko čakati in se prilagajati organizatorjem, ki včasih dajejo vtis, kot da še sami ne vedo natančno kaj je potrebno storiti. Ampak iz dneva v dan se stvari bistveno izboljšujejo. Je pa res, da so vedno bolj natančni pri pregledih in varnosti.

Poletna univerzijada se pričenja

Posebnost letošnje univerzijade, kjer bodo razdelili 222 kompletov medalj, so namestitve oz. bivanje športnikov. Večina tistih, ki bodo nastopali v Neaplju bodo bivali na dveh križarkah. Costa Victoria in MSC Lirica vsaka na krov sprejme več kot 2000 gostov, kar pomeni, da bo med univerzijado na njih bivalo več kot polovico vseh udeležencev 30. poletne univerzijade v Neaplju.

Prvi nastopi slovenskih športnikov že v sredo

Lokostrelci in sabljači bodo najbolj oddaljeni športniki od epicentra 30. poletne univerzijade. Le-ti bodo bivali dobrih 50 km južno od Neaplja, v kraju Salerno in okolici. Za sabljače bo na tokratni univerzijadi zelo lepo poskrbljeno. Italijani imajo bogato sabljaško tradicijo in se želijo pokazati v najlepši možni luči. Tekmovanja bodo potekala v mestu Baronissi, v dvorani CUS Salerno. Kjer bodo imeli poleg glavne dvorane na voljo še dve ogrevalni dvorani s po 8 stezami v vsaki. Tudi pri bivanju so se potrudili za sabljače, saj bodo živeli v Grand hotel Salerno, tik ob morju.

Lokostrelci bodo mesto Avellino delili s košarkarji in nogometaši. Nastopali bodo na stadionu Partenio Lombardi, kjer tekme v Serie D igra domače nogometno moštvo Avellino. Na voljo bodo imeli glavni stadion za tekmovanje in pomožni stadion za ogrevanje. Lokostrelci bodo bivali v bližnjem študentskem naselju Fisciano, kjer imajo enega najnovejši študentskih domov v Italiji. V primeru finalnih nastopov, se bodo lokostrelci preselili v Caserto, kjer bodo nastopali na prizorišču Royal Palace.

Univerzijada na jugu Italije

Od slovenskih športnikov bodo prvi nastopili telovadci, sabljači, strelci in judoisti, ki jih prvi nastopi čakajo v sredo, 3. julija, in četrtek, 4. julija. Dan pred tem pa bo na stadionu San Paolo uradna otvoritev univerzijade, za katero Italijani obljubljajo veliko kulture, športa in spektakla.

Študentski šport podpirajo: Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris d.o.o., Nomago d.o.o., OKS-ZŠZ, ŠOU v Ljubljani, Fundacija Študentski tolar, UKOM, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Visoka šola za varstvo okolja, Inštitut in akademija za multimedije in Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin.

 

 SUSA
Srečko FERLEŽ

Sorodni članki

Back to top button